Dan kada je Beograd obasjao Tesla

"Ja sam srećan što sam Srbin, i tijem imenom ponosiću se do vijeka. Kolijevka mojijeh djedova, kraljevina Srbija, prijestonica Srbinova poziva me - to je odlikovanje za mene veliko i ništa mi na svijetu, u životu mome, neće biti draže od ovog odlikovanja" - ovim rečima, prenele su srpske novine u maju 1892. godine, odgovorio je veliki naučnik Nikola Tesla na molbu srpske delegacije da na svojem putovanju Evropom poseti i Beograd.

Na današnji dan, pre tačno 120 godina, na peron beogradske Železničke stanice zakoračio je čovek koji je izmislio budućnost. Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja u istoriji čovečanstva, tada je prvi i jedini put boravio u prestonici Srbije. Zadržao se ukupno 31 sat, sreo se s kraljem, istaknutim profesorima, studentima, književnicima...

Godišnjica Tesline posete Beogradu biće obeležena danas i sutra. U svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta u organizaciji Društva za informatiku Srbije i Muzeja Nikole Tesle danas u 15 sati održaće se tribina "Nikola Tesla i 21. vek". Postavka Muzeja Nikole Tesle o poseti velikana Beogradu biće izložena sutra u svečanom holu Radio Beograda.

Tesla je u Beograd došao 20. maja, po starom kalendaru, 1892. godine. Voz je stigao kasno uveče, a ispred zgrade Železničke stanice, uprkos protivljenju skromnog naučnika, organizovan je svečani doček.

- Čim je voz stigao, među prisutnima je nastalo živo kretanje, i sve oči bile su uprte na mesto gde je voz stao, a kako su se svi u tom trenutku prijatno osećali kad su vidili čoveka onako slavnog, a tako mladog - pisao je sa oduševljenjem novinar "Srpske zastave".

Tesla je prošao kroz špalir oduševljene omladine, koja ga je pozdravljala burnim usklicima: "Živeo! Živeo!" On je, potresen i ganut, otpozdravljao omladinu mahanjem ruke, i rekao uz blagi osmeh svojoj razdraganoj braći: "Manje oduševljenja, braćo."

Najpoznatiji Srbin na planeti prenoćio je u hotelu "Imperijal", koji se nalazio u blizini današnjeg Filozofskog fakulteta. Skroman, u knjigu gostiju upisao je samo "Nikola Tesla, elektrotehničar".

Sutrašnji dan počeo je prijemom u Kraljevskom dvoru. Tesla je razgovarao sa tada još maloletnim kraljem Aleksandrom Obrenovićem i članovim namesništva. Kralj se zanimao za nove izume, a naučnik za situaciju u otadžbini.

Usledio je svečani ručak, a zatim i obilazak Narodnog muzeja. U Velikoj školi obratio se profesorima i studentima.

- Gospodo, nemojte misliti da sam ja, otišavši sa svog ognjišta, zaboravio svoj rod i pleme. Ne, ja sam ostao Srbin i tamo daleko, preko debelog mora - govorio je Tesla.

Našao je veliki naučnik vremena i da prošeta Kalemegdanom, a dan je završio na banketu priređenom njemu u čast u kafani „Smutekovac“ kod Vajfertove pivare u ulici Topčiderski drum.

Velikana koji je osvetlio svet, u Beogradu je pozdravio i njegov omiljeni pesnik - Jovan Jovanović Zmaj. Tada je Zmaj prvi put čitao sopstvene stihove - pesmu posvećenu Nikoli Tesli. Izumitelj je, na ivici suza, prišao Zmaju i poljubio mu ruku.

Sutradan, tačno u 5.22, Nikola Tesla je vozom otišao u Budimpeštu.

U Beograd se, uprkos obećanju, nikada nije vratio.

Nekoliko godina kasnije počela je elektrifikacija Srbije.

Izvor: V. Mijatović za "Novosti"

Pogledajte još