Najnovije

Sreda, 19. apr 2017. u 10:30

Košmari - šta znače i zašto nas progone?

Otkrivamo šta znače skrivene poruke iz podsvesti koje vam dolaze u snove.

Košmari - šta znače i zašto nas progone?

Bilo da sanjate da vas dave, proganjaju ili da ste zarobljeni, snovi i(li) noćne more javljaju se kad mozak obrađuje situacije koje smo proživeli u poslednjih nekoliko dana, kaže proučavalac snova Džejn Tereza Anderson.

- Sanjanje je važno za naše zdravlje i dobrobit, na fizičkoj, emocionalnoj i psihološkoj ravni. Međutim, kad osećate strah u snu, vaše telo proizvodi hormone straha i budi poznatu reakciju 'bori se ili beži', što je zapravo razlog buđenja iz sna, odnosno košmara, s ludačkim lupanjem srca i oznojenim dlanovima - objašnjava Andersonova.

TEHNIKE TUMAČENJA SNOVA

Ona dodaje da noćna mora može biti toliko strašna jer su fizički odgovori u telu - stvarni.

S druge strane, priča u snovima je simbolična i zato je važno razumeti šta snovi znače. Nažalost, ne može se koristiti rečnik snova za njihovo tumačenje jer je svaki san i svaki simbol u snu osoben i jedinstven.

Ali postoje tehnike kojima možemo naučiti kako da tumačimo svoje vlastite snove i košmare.

Na primer, ako u snu ne možete disati ili se gušite, ova noćna mora se može javiti kad vam je nos začepljen zbog prehlade ili ako patite od astme, ali ste toga vrlo verovatno i sami svesni. Najčešće taj san upozorava na osećanje ograničenosti - fizičke, emotivne, duhovne ili mentalne.

Može upućivati i na to da vas "guši" nečija preterana pažnja ili da vas "pritiska" vaša životna situacija. Tada biste trebalo da iskristališete strahove koji vas u stvarnosti koče u "obeležavanju" svog sopstvenog prostora prilikom izražavanja samih sebe ili vas teraju da ustuknete.

PARALIZA SPAVANJA


Ako sanjate da se ne možete pomaći, možda vam se um počeo buditi, ali je vaše telo još uvek u "položaju" za spavanje, objasnila je Andersonova.

- To stanje je poznatije kao paraliza spavanja. Kad sanjamo, naši mišići ne mogu da se pokreću, pa je to prirodan način koji nas sprečava da ustanemo i realizujemo naše snove, ili da se povredimo. Kad um i telo nisu sinhronizovani nekoliko sekundi, možemo sanjati da smo paralizovani. Tad samo mirno dišite jer znajte da će to sigurno proći - savetuje Andersonova.

U nekim slučajevima, to može biti noćna mora koja se javlja kad imate osećaj ograničenja u životu ili ste "paralizovani" - emocionalno ili mentalno - od "uskakanja" u bilo kakvu akciju.

Ako, na primer, sanjate smrt, možda očekujete nove promene u životu i ostavljanje starih navika iza sebe. Promena, kao i uvek, može delovati zastrašujuće, čak i kad je želimo, pa osvešćivanjem onoga čega se plašimo možemo rasti i menjati se.

- Naši snovi zapravo otkrivaju naše nesvesne strahove i blokade u životu na javi i snažan su odgovor na njih. Možda vam je ugrožena mentalna ili emocionalna stabilnost, a kako mentalni i emocionalni stres može pratiti i fizička bolest - pokrenite se - savetuje Andersonova.

PROGON

Zastrašujuća noćna mora pomaže da shvatite kako verovatno bežite od nečega s čim se morate suočiti. Možete bežati od finansijskih problema, starenja, odlučivanja, negativnih misli, medicinskih dijagnoza ili nekog dela svoje ličnosti i života kakvog ne želite da živite.

ZAROBLJENI STE

"Okove" sanjate kad imate osećaj ili strah da ćete biti zarobljeni u sopstvenom životu, a možda već i jeste. To može upućivati i na to da ste nesvesni svojih strahova o zarobljeništvu, zbog čega, na primer, ne ulazite u veze ili ne prihvatite neke poslove.

AUTOMOBIL BEZ KOČNICA

San u kojem automobilom jurite bez kontrole može vam pomoći da otkrijete u kom se delu svog života osećate bez kontrole ili se možda bojite da ćete je izgubiti. Ako ste "kontrol frik", ovaj košmar zapravo oslikava strah od pokušaja, ali i odustajanja, odnosno neuspeha. Automobil bez kočnica može pomoći da shvatite kakvom ste pritisku izložili sebe.

ZAROBLJENI I PROGONJENI


Kad sanjate da ste zarobljeni pokušajte sami sebi protumačiti taj san, jer saznanjem ko vas i zašto zarobljava možete raditi na poboljšanju odnosa ali i ljubavnih veza. Kad vas neko lovi, upitajte se šta vas to progoni u stvarnom životu. Tako ćete početi da se suočavate i brže rešavate stvari, objašnjavaju analitičari sna.

NAPAD I(LI) PROVALA

Ako sanjate da vas je neko napao, da vam provaljuje u kuću ili da vam se odjednom našao u spavaćoj sobi, moguće je da vam um „govori“ kako vam je telo u ranoj fazi bakterijske ili virusne infekcije. Takve snove imaju ljudi koje nekoliko dana posle uhvati prehlada ili grip.

Neki drugi imaju osećaj da im je ugrožen životni prostor, bilo psihički, mentalno, emocionalno ili duhovno i to obično kad se ne zauzimaju za sebe. Trebalo bi preispitati nesvesne razloge popuštanja svakome, ali i pokušati smanjiti psihički stres koji prethodi padu imuniteta i bolesti.

SAN O SMRTI


Smrt kao košmar može imati nekoliko uzroka - od "obrade" sopstvenih strahova od smrti do pozitivnih, poput ostavljanja starih stavova i navika iza sebe kako biste napravili mesta za rođenje novih i boljih.

Izvor: Novosti

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Zanimljivosti

Biljke znaju kada ih jedemo i to im se nimalo ne sviđa

Zanimljivosti

Biljke znaju kada ih jedemo i to im se nimalo ne sviđa

Da biljke poseduju rudimentarnu inteligenciju nije preterana novost, ali istraživanje Univerziteta u Misuriju pokazalo je da biljke mogu da osete kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto.

VOX Electronics jer živimo zajedno!

Zanimljivosti

VOX Electronics jer živimo zajedno!

Ko zna da se sreća krije u malim stvarima? Sa VOX Electronics Nutrition Blenderom započnite svaki dan čašom sveže ceđenih vitamina.

Glifada - idealna za vaš odmor ovoga leta

Zanimljivosti

Glifada - idealna za vaš odmor ovoga leta

Grčka prestonica Atina jedna je od najstarijih svetskih gradova, sa istorijom dugom preko 3400 godina, naziva se još i kolevkom zapadne civilizacije, njen najprepoznatljiviji simbol je hram Partenon na Akropolju, Partenon je ujedno i najslikanija građavina u čitavoj Evropi.

7 saveta kako da ne postanete žrtva lopova na putovanju!

Zanimljivosti

7 saveta kako da ne postanete žrtva lopova na putovanju!

Putovanja najviše vezujemo za nova, lepa iskustva, avanturu i odmor, otkrivanje novih mesta i upoznavanje novih ljudi. Ipak, i u takvim situacijama, ponekad se dešavaju neke neprijatne i neželjene stvari.

Dragan Stojanović prvi dobitnik karte za finale Lige Evrope

Zanimljivosti

Dragan Stojanović prvi dobitnik karte za finale Lige Evrope

U toku aktivacije "Naša igra za finale" koja traje do 14. maja, Amstel će nagraditi još četiri najuspešnija takmičara sa ulaznicama za veliko finale Lige Evrope i ukupno će podeliti 100 Amstel dresova.

Košmari - šta znače i zašto nas progone?

Zanimljivosti

Košmari - šta znače i zašto nas progone?

Otkrivamo šta znače skrivene poruke iz podsvesti koje vam dolaze u snove.

 Kako je zeka postao simbol Uskrsa?

Zanimljivosti

Kako je zeka postao simbol Uskrsa?

Odakle potiče Uskršnji zeka? Ako biste ovo pitanje postavili detetu, verovatno bi najbolji mogući odgovor bio od mame i tate zeke. Ipak, odgovor na ovo pitanje istoričarima ostaje misterija. Niko ne zna tačno.

TRADICIJA KOJA SE POŠTUJE VEKOVIMA: Zašto farbamo jaja za Uskrs?

Zanimljivosti

TRADICIJA KOJA SE POŠTUJE VEKOVIMA: Zašto farbamo jaja za Uskrs?

Jedan od najlepših uskršnjih običaja svakako jeste farbanje jaja. U ovoj "obavezi" jednako uživaju i domaćice i deca. Kako je nastala ova tradicija?

Danas je Velika subota: Učinite neko dobro delo, a ove DVE STVARI nikako ne radite

Zanimljivosti

Danas je Velika subota: Učinite neko dobro delo, a ove DVE STVARI nikako ne radite

Danas pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti. Taj dan Hristos je proveo u Hadu, pa se obeležava u molitvi i tišini. Velika subota je kraj strašne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike.

VASKRŠNJE RADOSTI: Tehnike farbanja i ukrašavanja jaja (FOTO)

Zanimljivosti

VASKRŠNJE RADOSTI: Tehnike farbanja i ukrašavanja jaja (FOTO)

Dekupaž, gumice, selotejp, čipka, krep papir, veštačke boje ili stara dobra lukovina sa listovima koje uberete... mogućnosti za ukrašavanje jaja ima bezbroj.

Anketa

Da li idete na prvomajski uranak?