KRALJ POPA: Pre pet godina umro je Majkl Džekson

Da i ne spominjemo brojne fanove širom sveta koji su odlučni da održe živu uspomenu na svog idola putem blogova, specijalnih najava i dešavanja.

Majkl Džekson je preminuo 25. juna 2009. godine u 50. godini života od prekomerne doze anestetika propofola.U danima koji su pethodili tragičnom ishodu, pripremao se za veliki povratak na muzičku scenu nakon duže pauze.

Spremao se za seriju koncerata u Londonu. Lekar Konrad Mari, koji je pevaču dao fatalnu dozu propofola, osuđen je u novembru 2011. za ubistvo iz nehata na četiri godine zatvora i u međuvremenu je pušten na slobodu.

Jedan od komercijalno najuspešnijih i najuticajnijih zabavljača svih vremena, Džekson je svojim doprinosom muzici, plesu, ali i modi, bio jedna od značajnih figura u popularnoj kulturi. Solo karijeru započeo je 1971. godine nakon debija na profesionalnoj sceni 1964. kao vodeći i najmlađi član grupe Džekson fajv, da bi početkom 1980-ih postao dominantan na pop sceni.

Njegov album “Thriller” iz 1982. najprodavaniji je album svih vremena. Popularizovao je nekoliko kompleksnih plešačkih tehnika kao što je “mesečev hod”. Takođe je najzaslužniji za preobražaj muzičkih spotova (“Beat It”, “Billie Jean”, “Thriller”), a bio je i inspiracija brojnim pop, rok, ritam i bluz i hip hop izvodačima.

Dva puta je uvršten u “Rokenrol kuću slavnih”, a tokom karijere je osvojio 15 Gremi nagrada i 26 američkih muzičkih nagrada, i prodao preko 750 miliona albuma širom sveta.

Bio je poznat i po svojim fenomenalnim koncertima:

Izvor: Blic

Pogledajte još