Utorak, 11. sep 2012. u 16:26

Za zdrave kosti: Koja hrana je bogata kalcijumom?

Mleko i mlečni proizvodi nisu jedine namirnice koje čuvaju vaše kosti. Pogledajte šta da uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Za zdrave kosti: Koja hrana je bogata kalcijumom?

1. Soja. Namirnice od soje su bogate proteinima, a nisu mlečne pa njima možete povećati unos kalcijuma i ako ne podnosite laktozu. Prosečna odrasla osoba dnevno zahteva oko 1000 miligrama ovog esencijalnog nutrijenta.

2. Masnija riba. Mleko, sir, jogurt i tofu vam neće puno pomoći s dnevnom dozom vitamina D, a on pomaže telu da apsorbuju kalcijum .

3. Banane. Ovo tropsko voće je poznato kao zlatni rudnik kalijuma, ali ga ipak niste često mogli videti na listama za zdrave kosti. Ipak, 422 miligrama kalijuma po prosečnoj voćki nije količina koju trebamo da ignorišemo.

4. Krompir. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata kalijumom može nadomestiti nedostatak apsorpcije kalcijuma koji je tipičan za zapadnjačku prehranu. Prosečnoj odrasloj osobi treba oko 4700 miligrama kalijuma na dan. Jedan slatki krompir sa ljuskom srednje veličine ima 542 miligrama, a beli krompir srednje veličine sa ljuskom ima 750 miligrama kalijuma.

5. Bademi. Orašasti plodovi su, slično kao i maslinovo ulje, bogati nezasićenim mastima i tipični za mediteransku ishranu. Jedna šaka badema može sadžati do 80 miligrama kalcijuma i 80 miligrama magnezijuma koji je isto vrlo bitan u jačanju kostiju. Prosečnoj odrasloj osoba treba 300 do 400 miligrama na dan.

Postavi komentar


0/1200Katarinin izbor

 • Biber MG01

  Biber MG01

  Kao što je biber još od 11. veka jedan od glavnih začina skoro svakog jela u većini kultura, tako je restoran "Biber" neizbežan začin beogradskog gastronomskog života!

  Postavi komentar 0
 • Zemunski Zlatnik

  Zemunski Zlatnik

  Jedno od retkih nesvakidašnjih mesta u Beogradu na kome, između ostalog, možete da sa punim poverenjem prepustite organizaciju svog venčanja veštom timu ovog hotela...

  Postavi komentar 0
 • Na meniju Hotela Continental

  Na meniju Hotela Continental

  Savršeno pozicioniran u elitnijoj poslovno stambenoj zoni Novog Beograda, hotel Continental, prvi beogradski hotel sa pet zvezdica, predstavlja izvanrednu fuziju kvalitetne ponude, dobre usluge i luksuza.

  Postavi komentar 0
 • Porto Maltese, oaza Mediterana

  Porto Maltese, oaza Mediterana

  Šest vekova bogatog kulinarskog nasleđa od Gibraltara do Indijskog okeana doplovilo je do nas i nalazi se u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze.

  Postavi komentar 1
 • Restoran Peking

  Restoran Peking

  Restoran Peking... Preko trideset godina, on predstavlja idealno mesto za predah od lutanja po omiljenoj pešačkoj zoni svih Beograđana, ali i turista iz drugih gradova i zemalja, a ovog puta rediteljki, globtroterki, Katarini Petrović.

  Postavi komentar 2

Ankete

Koji vam je omiljeni film Bate Živojinovića?Rezultati ankete