Sreda, 11. apr 2012. u 11:21

Kako ofarbati jaja za Uskrs?

Postoji mnogo načina, šara i kombinacija. Pitanje je samo koliko ste maštoviti. Mi smo izdvojili nekoliko načina da zašarenite uskršnju trpezu.

Kako ofarbati jaja za Uskrs?
1. Lukovina - je najstariji i najčešći način farbanja uskršnjih jaja. Za one koji možda ne znaju evo šta i kako treba: Za 10 jaja treba oko dve šake lukovine. Polovina se stavi na dno šerpe, pa se polože jaja i prekriju preostalom lukovinom. Nalije se vodom, i kuva na tihoj vatri da jaja ne popucaju. Staviti malo soli u vodu. Kuvati oko pola sata. Stavite na vatu malo ulja, pa obrišite jaja - da se sijaju.


2.
Bojom iz kesice- obarite 10 jaja. U dva dcl vruće vode sipajte 4-5 kapi sirćeta pa dodajte farbu za jaja. Kuvana jaja spustite u vodu u kojoj je rastvorena boja, dolijte vode koliko je potrebno da prekrije jaja, još malo prokuvajte pa izvadite ofarbana jaja na čist papir.
Crveno jaje je jedan od najvažnijih obeležja Uskrsa, oslikava želju za zdravljem i napretkom.Ono ostaje da čuva kuću do sledećeg Uskrsa.
A sada ukršavanje!Tu je dozvoljeno sve, od trave, preko voska. do slame...

Ukrašavanje jaja sirćetom:
Umočite vrh čačkalice u sirće pa iscrtajte šare po ljusci. Višak sirćeta brišite krpicom da ne bi desilo da rastvori boju i tamo gde ne želite.

Ukrašavanje jaja biljkama
Odaberite cvetove i listove zanimljivog oblika, prislonite licem na ljusku barenog jajeta i čvrsto uvijte jaje u najlon čarapu. Čarapu vežite koncem da se ne bi otvorila prilikom farbanja. Jaja obojite prema uputstvu naznačenom na farbi.Kada su jaja ofarbana, izvadite iz farbe i odstranite čarapu i biljku.


Ukrašavanje jaja hartijom
Manji komad hartije savijte tako da na kraju dobijete trougao. Isecajte sitne oblike po ivicama trougla. Otvorite papir i videćete da ste dobili interesantnu šaru.
Dobijeni oblik od papira umočite u obično vodu, lakše će se zalepiti za ljusku jajete, prislonite ga na bareno jaje i uvijte u najlon čarapu.

Ukrašavanje jaja voskom
Čiodu zabodite u gumicu na vrhu olovke.Boje mogu biti uljane i parafinske koje su u ovom slučaju bolje.Boja treba da bude zagrejana sve vreme.

Ukrašavane jaja lepkom i koncem

Jaje premazano lepkom, a zatim obmotajte koncem. Možete zalepiti i pirinal, testenine ili nešto odgovarajuće-, tako što se jaje premazano lepkom uvalja pa onda prefarba.

Postavi komentar


0/1200Komentari korisnika (1)

Neregistrovan korisnik
A sto nema komentar kako se farbaju jaja na poslednjoj slici?Molim vas stavite ga do sutra: 12.4.2012.
12. apr 2012. u 16:11

Katarinin izbor

 • Biber MG01

  Biber MG01

  Kao što je biber još od 11. veka jedan od glavnih začina skoro svakog jela u većini kultura, tako je restoran "Biber" neizbežan začin beogradskog gastronomskog života!

  Postavi komentar 0
 • Zemunski Zlatnik

  Zemunski Zlatnik

  Jedno od retkih nesvakidašnjih mesta u Beogradu na kome, između ostalog, možete da sa punim poverenjem prepustite organizaciju svog venčanja veštom timu ovog hotela...

  Postavi komentar 0
 • Na meniju Hotela Continental

  Na meniju Hotela Continental

  Savršeno pozicioniran u elitnijoj poslovno stambenoj zoni Novog Beograda, hotel Continental, prvi beogradski hotel sa pet zvezdica, predstavlja izvanrednu fuziju kvalitetne ponude, dobre usluge i luksuza.

  Postavi komentar 0
 • Porto Maltese, oaza Mediterana

  Porto Maltese, oaza Mediterana

  Šest vekova bogatog kulinarskog nasleđa od Gibraltara do Indijskog okeana doplovilo je do nas i nalazi se u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze.

  Postavi komentar 1
 • Restoran Peking

  Restoran Peking

  Restoran Peking... Preko trideset godina, on predstavlja idealno mesto za predah od lutanja po omiljenoj pešačkoj zoni svih Beograđana, ali i turista iz drugih gradova i zemalja, a ovog puta rediteljki, globtroterki, Katarini Petrović.

  Postavi komentar 2

Ankete

Da li planirate odmor ovog leta?
Rezultati ankete