Četvrtak, 26. jan 2012. u 15:57

Izložba "Holokaust u Srbiji 1941-1944"

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba ,,Holokaust u Srbiji 1941-1944.'' koja će trajati do 1. aprila.

Izložba "Holokaust u Srbiji 1941-1944"

Popis Jevreja na Kalemegdanu 1941.

Ova izložba predstavlja jedinstven projekat takve vrste u našoj zemlji od završetka Drugog svetskog rata budući da se radi o sveobuhvatnom predstavljanju najvažnijih aspekata Holokausta koji se odigrao na teritoriji naše države između 1941. i 1944. godine.

Posetioci izložbe moći će da na jednom mestu sagledaju fenomen Holokausta u Srbiji i da vide čitav niz vrednih eksponata, video zapisa, kao i svedočanstva preživelih koja će biti predstavljena zahvaljujući razumevanju "Šoa fondacije" (Shoah Foundation) čiji je osnivač reditelj Stiven Spilberg. Poseban segment izložbe čini memorijalni prostor osmišljen sa ciljem odavanja počasti svim nevino postaradalima tokom Holokausta.

Autori izložbe su dr Momčilo Mitrović, dr Aleksej Timofejev i mr Jelena Petaković. Autorka postavke je arhitekta Ozarija Marković-Lašić. Grafički dizajner postavke je Nebojša Vasiljević. Dizajner kataloga je Rastko Šurdić.

Po temi, obimu i interesovanju koje je izazvala u Srbiji i inostranstvu, izložba ,,Holokaust u Srbiji 1941-1944.'' predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji će ovim povodom biti realizovan u širim međunarodnim okvirima.

Izložbu će u ime Vlade Republike Srbije otvoriti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a tokom ceremonije otvaranja prisutnima će se obratiti jedan od preživelih u Holokaustu Aleksandar Lebl, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsedavajući međudržavne Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i sećanja i istraživanja Holokausta holandski diplomata Karel de Ber.

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2012. godine svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 16 časova.

Postavi komentar


0/1200Komentari korisnika (1)

Neregistrovan korisnik
treba poslati podivljale tinejdzere koji misle da je svet poceo od njih i nema vecih problema od njihovih. Da ih nastavnici odvedu
3. feb 2012. u 10:08

Danas u gradu

Ankete

Da li planirate odmor ovog leta?
Rezultati ankete