Četvrtak, 22. mar 2012. u 12:10

III Subotički Internacionalni Jazz Festival – Jazzik

Al Foster Quartet, Jazzsence, Sofijazz Quartet Babos BA-LAN-cE... Scena Jadran, Subotica, 28.april u 20h

III Subotički Internacionalni Jazz Festival – Jazzik
Al Foster Quartet (SAD) - Al Foster(drumm), Mark Shim(sax), Adam Birnbaum(piano), Doug Weiss(bass).
Al Foster je odrastao u Njujorku. Sa 13 godina je poceo da svira bubnjeve, a vec sa 16 je debitovao na snimanju sa Bluom Micelom. Pridruzuje se grupi Majlsa Dejvisa 1972. godine i sa njim svira do 1985. Foster je takodje svirao i snimao i sa drugim umetnicima poput Dzoa Hendersona, Fredija Habarda, Mek Koja Tajnera, Vejna Šortera, Bobija Hacersona, Dzona Skofilda, Peta Metinija, Carlija Hedena, Rendija & Majkla Brekera, Bila Evansa, Dzordza Bensona, Kenija Drua, Karmen Mek Rej, Stena Geca, Tutsa Tilemansa, Dekstera Gordona, Henka Dzonsa, Dzordza Mraza, Blua Micela i Cika Korije. Tokom godina Foster je intenzivno nastupao na turnejama sa Herbijem Henkokom, Sonijem Rolinsom i Dzoom Hendersonom I postao glavna atrakcija u stalnoj postavci tih bendova. On je svestran bubnjar koji gospodari muzickim stilovima od bibapa, preko slobodne forme, dzeza, roka. Foster je takodje snimao i išao na turneje i sa svojim bendom. Poceo je da komponuje 1970. godine. O tome prica kao o igranju šaha sa klavirom. Iako ne poznaje note, on moze da svira svoje pesme na klaviru. Od 1996. Al je na turnejama sa svojim bendom uz basistu Daglasa Vajsa. U sadašnjem bendu takodje su i saksofonista, Mark Shim i Adam Birnbaum na klaviru. Nastupili su na preko 1000 koncerata I klupskih svirki širom sveta ukljucujuci Veliku Britaniju, Italiju, Francusku, Holandiju, Nemacku, Belgiju, Španiju, Portugal, Rusiju, Juznu Afriku.

Jazzsence (Srbija) - Ljubiša Paunic (sax), Vladimir Krnetic (trumpet), Ivan Aleksijevic (piano), Branko Markovic (bass), Petar Radmilovic (drum)
Jedan od najkvalitetnijih srpskih dzez sastava, „Jazzsence” kvintet, izlaskom CD izdanja „New Jazz Moment“, ove godine proslavlja deceniju od svog osnivanja. Clanovi kvinteta, svi solisti iz redova Big Benda RTS-a, ostali su verni zdravom „mejnstrim“ zvuku koji je vešto i sa ukusom upio uticaje modernog dzeza, pa cak i rok i pop muzike. Kao izuzetni instrumentalisti cija imena spadaju u sam vrh srpskog dzeza, na klupskoj sceni Beograda uzivaju veliku naklonost publike, prvenstveno zbog izvanredne me_usobne komunikacije koja obelezava njihove zive nastupe.)

Sofijazz Quartet (Internacionalni projekat) - Sofija Knezevic (vocal), Tuomo Usitalo (piano), Norbert Farkas (bass), Justin Faulkner (drumm)
Mlada dzez pevacica Sofija Knezevic iz Beograda ima samo 21 godinu, a svojim glasom vec je osvojila srca publike širom planete. Jedna je od najpopularnijih umetnica u Evropi, a trenutno nastupa u Americi i Aziji. Posle završene više škole u Gracu upisuje muzicku akademija u Njujorku u kom i trenutno zivi I radi. Svojim originalnim glasom nas vodi na muzicko putovanje kroz razne etapa dzeza.

Babos BA-LAN-cE (Madjarska) - Babos Gyula (guitar), Emilio (vocal, percussion), Ávéd János (sax), Lantos Zoli (violin), Fonay Tibor (bass), Balog László (drumm)
Baboš Djula, doajen dzez gitare, vrhunski je izvdjac koji je tokom svoje karijere saradjivao sa mnogim poznatim imenima iz sveta dzeza i zabavne muzike, poput Frenka Zape, Viktora Bejlija, Dzejmsa Mudija, Tonija Skota, Triloka Gurtua. Baboš Djula je veoma priznat i kao muzicki pedagog. Na ovogodišnjem Jazziku predstavlja svoj novi projekat “Babos BA-LAN-cE” gde mu se pored sjajnih muzicara pridruzuje i covek sa fantasticnim glasom Emilio.
Prvi dan:
Kupi karte

Drugi dan:
Kupi karte

Postavi komentar


0/1200Ankete

Po kojoj ulozi ćete pamtiti Mandu?

Rezultati ankete

".$bannerCode."
"; } else { //stari nacin $bannerCode = str_replace("INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE", date_getMiliseconds(), $bannerCode); $bannerCode = str_replace("ifrome","iframe",$bannerCode); if ($bannerCode) echo "
".$bannerCode."
"; } } //} ?>