Trgovinski lanci žele saradnju s domaćim proizvodjačima

BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta) - Najveći problemi u saradnji velikih trgovinskih lanaca u Srbiji sa domaćim poljoprivrednim proizvodjačima su nedovoljna količina i promenljiv kvalitet proizvoda, ocenjeno je u sredu na konferenciji o saradnji ta dva sektora.

Direktor za kategoriju voće i povrće u kompaniji Delez Srbija Milica Golubović izjavila je na konferenciji "Poljoprivreda i trgovinski lanci u Srbiji", koju organizuje dnevni list Danas, da taj trgovinski lanac saradjuje sa 70 domaćih poljoprivrednih proizvodjača.

"Najveći problem je što poljoprivredni proizvodjači u Srbiji često ne mogu da proizvedu količine koje su nama potrebne", rekla je Golubović i dodala da su razlog mala ulaganja u poljoprivredu i proizvodnja velikog broja proizvoda u malim količinama.

Kako je dodala, oko 50 odsto poljoprivredno prehrambenih proizvoda u radnjama Deleza su iz uvoza, i to uglavnom banane i citrusno voće i oni proizvodi kojima nije sezona u Srbiji.

Komercijalni direktor Veropulos Srbija Petar Denkovski rekao je da je prioritet te kompanije saradnja sa domaćim proizvodjačima, ali da su problem nedovoljne količine i oscilacije u kvalitetu proizvoda, zbog čega su često primorani da prekinu saradnju.

"Kvalitet proizvoda zavisi od sezone do sezone i često ne zadovoljava kriterijume, a saradnju sa proizvodjačima otežava i oscilacija cena i devizni kurs", rekao je Denkovski i dodao da su problemi i pakovanje i distribucija proizvoda.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić izjavio je da prisustvo velikih trgovinskih lanaca na srpskom tržištu nije pomoglo plasmanu domaćih poljoprivrednih proizvoda van granica Srbije i da najveći deo domaće proizvodnje zadovoljava standarde kvaliteta velikih svetskih trgovinskih lanaca.

Pogledajte još