Tadić: Bez koalicije sa SNS, DSS i SRS

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS rekao da će ta stranka na predstojećim izborima nastupiti u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Srbije, Ligom Socijaldemokrata Vojvodine, Demohrišćanskom strankom Srbije, Strankom Zelenih i strankama nacionalnih manjina, izjavio je danas predsednik DS i Srbije Boris Tadić.

"DS mora da pobedi na izborima i to vam nalažem. Predstavnik DS će i posle izbora biti premijer. Ovo je najbolja lista koja može da obezbedi da DS ima premijera",
rekao je Tadić članovima Glavnog odbora DS.

Tadić nije pomenuo mogućnost istovremenog održavanja predsedničkih, parlamentrarnih i lokalnih izbora, niti je naveo ko će biti kandidat DS za premijera.

Predsednik DS je rekao da su predstojeći izbori presudni, jer postoji opasnost da oni koji su kreirali rat i destrukciju devedesetih godina vrate u nazad proces modernizacije koji je pokrenuo Zoran Đinđić. Tadić nije precizirao da li u te snage spada i Socijalistička partija Srbije sa kojom je Tadićev DS u koaliciji.

"Tražim apsolutnu mobilizaciju članstva DS, građanstva, svih nevladinih organizacija i intelektualaca kako bi se to sprečilo, jer ta opasnost i dalje postoji. Tek kada počnu pregovori o članstvu u EU ta opasnost neće više postojati i naš cilj je da do kraja godine dobijemo datum za početak pregovora"
, rekao je Tadić.

Tadić je oštro kritikovao SNS, koju je nazvao "vrdalama strankom" čiji su se predstavnici dičili učešćem u ratovima, a kasnije govorili da su na ratištu kuvali.

"Ne mogu da vode Srbiju ka izvesnoj budućnosti političke stranke koje menjaju načela i programe i nemaju viziju niti plan, koje jedne godine govore da treba pobiti 100 Muslimana za jednog Srbina pa onda kažu da tako nešto nikad nisu rekli, stranke koje su bile za veliku Srbiju, a sada su za evropsku Srbiju. Takve stranke Srbiju vode prema zaokretima kojima nema kraja i one bi vodile zemlju kao brod koji bi se u mestu vrteo čas levo, čas desno"
, rekao je Tadić.

Tadić je naveo da DS računa i na partnere posle izbora, ali da će pažljivo pratiti ponašanje političkih cinioca na izborima i da neće ulaziti u vladu sa onima koji imaju program suprotan programu DS-a.

"Svi oni koji, boreći se za neki glas više, neprincipijelno napadaju DS neće biti kandidati za našu koalicionu vladu i svi koji misli da će DS zaboraviti njihove političke napade samo zato što je velika i spremna da oprašta neka ne misle da ćemo praviti bilo kakvu neprincipijelnu vladu ili vladu u koju je moguće ugrađivati programe opasne po budućnost Srbije i dovode u pitanje njen integritet i fukcionisanje kada je u pitanju proces decentralizacije",
rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da je najvažniji cilj člansvo u EU uz očuvanje identiteta svih nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji a naveo je i tri najznačajnije akcije buduće vlade.

"Prvo pokretanje velikih investicija i krenućemo u veliku akciju jer su nam potrebni veliki investitori, ne samo iz EU, nego i iz Rusije i Kine, samo ako su kvalitetni, a dobrodošli su i domaći investitori i investitori iz dijaspore
", rekao je Tadić.

Predsednik DS je kao drugi najvažniji cilj naveo jačanje poljoprivrede i dva puta pohvalio resornog ministra Dušana Petrovića zbog stvaranja boljih uslova za poljoprivrednu proizvodnju.

Tadić je kao treći najvažniji cilj naveo razvoj malih i srednjih preduzeća.

Predsednik DS i Srbije istakao je da je Srbija osvojila status kandidata za člana EU i da je to postignuće svih građana i naveo da je ostvaranjue ekonomskih perspektiva otvorenih kandidaturom na dohvat ruke.

"DS ima misiju modernizacije i reindustrijalizacije i izgradnje pravnog poretka. Imali smo najveće žrtve i Zoran Đinđić je tu ideju ukorenio u nama i status kandidata je ispunjenje njegovog zaveta i našeg zajedničkog zaveta", rekao je Tadić.

BEOGRAD , 10. marta 2012. (Beta)

Pogledajte još