Potpišite peticiju: Da Beograd dobije Ulicu Srđana Aleksića (VIDEO)

Onlajn peticiju da i Beograd ima Ulicu Srđana Aleksića možete potpisati na veb adresi www.peticije24.com.

Srđan Aleksić ima svoje ulice u Sarajevu, Novom Sadu, pasaž u Pančevu, ulicu u Podgorici.

Grad Beograd podržao da hrabri Trebinjac Srđan Aleksić, koji je stradao 1993. jer je branio druga Bošnjaka, dobije ulicu u Beogradu.

Film "Krugovi"
Film Srdana Golubovića, "Krugovi", u čijem je fokusu podvig Srđana Aleksića dobio je specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu Sandens. U Srbiji će biti premijerno prikazan na FESTU-u 23. februara.

U gradskoj Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova navode da je procedura takva da predlagač mora Komisiji zvanično da pošalje predlog kako da se ulica nazove, kao i obrazloženje i biografiju osobe čije bi ime nosila.

Pokretač inicijative Suzana Milosavljević Ilijić u izjavi za beogradsku štampu kaže da Srđan Aleksić zaslužuje ulicu, ne samo u Beogradu, već i u mnogim drugim gradovima, jer je njegovo ime simbol ljudskosti, koja je bila retka u ratnim godinama.

Otac Srđana Aleksića: Dobrota ne umire
"Kada je pre 20 godina u ovu grobnicu spuštan moj Srđan, koji je danas postao i deo svih vas, znao sam da dobrota ne umire i da joj je on otvorio put", kazao je njegov na Savindan, datum kada je Srđan preminuo. Snimak možete pogledati ovde.

Srđan Aleksić je bio Srbin iz Trebinja kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer je branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića, od batinanja. Preminuo je 27. januara 1993. godine. Imao je 26 godina kada je ubijen.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Pogledajte jednu od video-posveta koju su poštovaoci napravili u Srđanovu čast.

(B92)

Pogledajte još