Otkrivena topola sa najdebljim stablom

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) - Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je u sredu da je u Pomoravlju otkriveno drvo bele topole (Populus alba) za koje stručnjaci smatraju da ima najveći prečnik stabla registrovan u Srbiji 3,28 metara.

Procenjeno je da je stablo staro izmedju 180 i 200 godina, i istaknuto da uprkos izvesnim oštećenjima koja su uočena, topola nije izgubila vitalnost, ali ni statičku stabilnost.

U saopštenju se ističe da je stablo bele topole, koje je otkriveno na granici teritorija Jagodine i Batočine, po svim merilima iznad proseka svoje vrste, jer dostiže visinu od 36,3 metara i širinu krošnje od oko 32 metra. Obim stabla je 10,3 metra, dok površina pod krošnjom iznosi 816,45 metara kvadratnih.

Drvo je otkriveno prilikom istraživanja koje je imalo za cilj stavljanje pod zaštitu budućeg specijalnog rezervata prirode "Brzansko moravište" koji se prostire granicom opština Jagodina i Batočina.

U Zavodu za zaštitu prirode naveli su da je u tom delu Pomoravlja nekada bile razvijene vrbove i topolove šume, dok su danas ta područja uglavnom pretvorena u poljoprivredno zemljište.

Pogledajte još