Osam stvari koje dobar šef nikad neće reći radniku

Evo nekih rečenica koje šefovi ne treba da govore radnicima ako žele dobru radnu atmosferu, rezultate i odnose:

1. Kriza je, budi srećan što imaš ikakav posao
Dobar menadžer ne prebacuje svom zaposlenom činjenicu da ima radno mesto. Time ga omalovažava i poručuje mu da ga samo tanka linija deli od otkaza. Želite li da od radnika izvučete najbolje, recite mu nešto poput - "hajde da zajedničkim snagama održimo ovu firmu u životu."

2. Ja ti osiguravam platu, radi kako ti kažem
Ova izjava priliči tiraninu, a ne nadređenom na radnom mestu. Veći ćete učinak dobiti od radnika ako ga podstaknete pohvalama, uputite u bolji rad savetima i motivišete nagradama.

3. Ne plaćam te da misliš
Samo će loš pretpostavljeni ovako odbrusiti radniku kad mu ovaj iznese komentar ili predlog koji mu nije po volji. Osim što je takav odgovor uvredljiv i ponižavajući, ostavlja nadređenog bez potencijalno korisnog doprinosa od strane zaposlenog. Čak i ako je šef genije u čije se zamisli ne sme sumnjati, ovakvo ophođenje obeshrabruje radnike. S druge strane, većina menadžera koja se služi ovakvom retorikom daleko je od genijalnosti.

4. Znaš li da radim prekovremeno i vikendom?
Nadređeni sme od zaposlenog da zahteva samo ono što je ugovoreno. Želite li više od toga, zamolite ga, umesto da ga prisiljavate. Ako postoji potreba za dodatnim angažmanom zaposlenih, potrudite se da im to uverljivo objasnite.

5. Ko ti je dopustio da to uradiš?
Radnik je obavio određenu radnju - obavio zadatak, naručio opremu, sazvao sastanak - i to uspešno i u skladu s ciljevima kompanije. Međutim, učinio je to na svoju ruku. Uštogljeni rukovodilac opsednut hijerarhijom će mu to zameriti, iako je od njegovog postupka firma imala koristi. Ako je važno strogo poštovanje zapovednog lanca, ljubazno upozorite radnika, ali ga istovremeno pohvalite zbog dobro obavljenog posla.

6. Mi to radimo drugačije
Mnogi menadžeri automatski odgovaraju ovim rečima na predlog za bilo kakvu inovaciju, jer on zahteva promenu i prilagođavanje. Umesto da gušite svaki pokušaj kreacije, pitajte radnika za mišljenje kako bi se stvari mogle obavljati bolje. Dobri su izgledi da ćete često čuti neke korisne sugestije.

7. Ne želim da slušam tvoje žalopojke
Mudar menadžer sluša šta radnik ima da mu kaže, uključujući molbe i prigovore. Moguće je da će od njega čuti korisnu sugestiju ili saznati za njegov problem u čijem mu rešavanju može pomoći. Čak i ako radnik samo želi da se izjada i da sebi oduška, dopuštenje da to uradi može da mu podigne moral i uveća osećaj lojalnosti prema poslodavcu.

8. Režemo troškove pa smanjujemo plate (otpuštamo)
Ove se reči čuju od mnogih rukovodilaca koji istovremeno poboljšavaju sopstvene radne uslove nabavkom novog nameštaja, vozila ili računara. Isto govore brojni privatnici koji troše svoj novac na luksuz, umesto da novac ulože u firmu. Radnici ne cene nadređenog koji živi u svetu različitom od njihovog.

Evo još nekoliko opaski koje šefovi treba da izbegavaju:

"Ako se tebi ne radi ovaj posao, naći ću drugog"
"Ako ti se ovde ne sviđa, idi negde drugo"
"Privatni problemi ne smeju da utiču na tvoj rad"
"Niko drugi ne kuka osim tebe"
"Kolega te zlostavlja? Ovde nismo da se volimo, nego da radimo"

(Poslovni.hr)

Pogledajte još