Ne odbacujte bliske osobe zbog različitosti

BEOGRAD, 17. maja 2012. (Beta) - Gej strejt alijansa je u četvrtak, povodom 17. maja, Medjunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, pozvala gradjane da ne odbacuju sebi bliske osobe zbog njihove različitosti i da sa više razumevanja i tolerancije gledaju na različitost u seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

"LGBT osobe ne biraju svoju seksualnu orijentaciju, nego se radjaju sa njom. One zbog toga nisu ni bolesne, ni manje vredne, ni sputane ovim delom svog identiteta u bilo kojem kvalitativnom smislu, već su to ljudi kao i svi drugi, koji, kao i svi drugi gradjani, imaju pravo da žive sigurno, bezbedno i bez nasilja i diskriminacije", navela je Alijansa u saopštenju.

Medjunarodni dan protiv homofobije i transfobije (IDAHO - The International Day Against Homophobia and Transphobia) se u svetu proslavlja svakog 17. maja od 1990. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

"Nažalost, u našem društvu još vladaju mnogobrojne predrasude prema LGBT populaciji, a jedna od najsnažnijih jeste upravo ta da su ove osobe bolesne što, prema istrazivanju GSA i CeSID-a iz 2010. godine, smatra 67 odsto gradjana Srbije. Takodje, zabrinjavajući su i rezultati istraživanja Helšinskog odbora iz 2011. godine, po kojem više od 70 odsto mladih osoba, to jest srednjoškolaca, ima homofobične stavove", navela je Alijansa.

Pogledajte još