Gospodari nagradnih igara i kvizova iza rešetaka

Kako saznaje RTS, među uhapšenima u policijskoj akciji "Graham" su Rade Jovičić, vlasnik firme "Fonlider", zatim Radivoje Pušonja, zamenik generalnog direktora "Fonlidera", i Dušan Morača, vlasnik TV Duga i TV Astro.

Ovi ljudi stoje iza organizacije nekih od najpoznatijih kvizova i nagradnih igara, emisija u kojima gostuju vračare, hotlajna i brojeva koji počinju sa 0900.

Privedeni se sumnjiče da su malverzacijama sa SMS porukama u nagradnim igrama pribavili korist od preko 15 miliona evra i građane oštetili za 35 miliona evra. Oni se sumnjiče za udruživanje u krivičnom delu: prevara, pranje novca i neovlašćeno korišćenje autorskog dela.

Preduzeće Fonlider je sarađivalo sa svim najznačajnim fimama i medijima u Srbiji kao što su Telekom, Telenor, VIP mobile, Delta Maksi, Kviz Milioner. Više ovde.

Na blogu Retka Zverka piše da je jedini osnivač Fonlidera i direktor Rade Jovičić, koji poseduje i ogranak pod nazivom FONLIDER DOO BEOGRAD - OGRANAK EASYTEL BEOGRAD. Prema pisanju ovog blogera ovo preduzeće je 2008. i 2007. ostvarilo čistu dobit u proseku od po 500.000 evra za svaku godinu.

Isti bloger tvrdi da su svi kvizovi koji se emituju na tzv. javnom servisu i na ostalim televizijama u organizaciji ove firme.

Pod naslovom "Javni servis mami gledaoce da se kockaju" Blic je 2010. pisao da Radio-televizija Srbije svojim gledaocima svaki dan izbija iz džepa u proseku 15.000 evra podstičući ih na kockanje igrom „RTS licitacija – Naš auto našim gledaocima“ koje je organizovala firma "Fonlider". U ovoj telefonskoj igri, koju javni servis emituje četiri puta u toku dana, gledaoci nude najnižu jedinstvenu cenu za automobil i, onaj ko ima sreće, vozi kući fijat punto.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije pričao je pre dve godine samo da je učešće u ovoj igri “potpuno dobrovoljno”.

Na brojnim internet forumima gledaoci su ipak pisali da su „navučeni“ da iznova šalju poruke kada dobiju izveštaj operatera da njihova ponuda nije jedinstvena ili najniža, a to je bila do pre samo nekoliko trenutaka.

"Fonlider" stoji i iza izbora za pesmu Evrovizije u martu 2007. godine.

Interna kontrola Radiotelevizije Srbije utvrdila je tada da nema oštećenih učesnika festivala Beovizija. Ipak, u saopštenju urednice zabavnog programa RTS se navodi da je bilo zakašnjenja u prebrojavanju glasova.

Kompanija "Fonlider" koja je bila angažovana da prebroji ukupan broj regularnih glasova gledalaca putem SMS poruka pristiglih tokom polufinalne i finalne večeri saopštila je rezultate tek posle dva dana i tako nije ispunila ugovornu obavezu da za 20 minuta primi elektronske glasove, prebroji ih i rezultate dostavi RTS-u, navela je Šuša.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić zatražio je tada od odgovarajućih službi da raskinu ugovor sa "Fonliderom" i da za sledeću godinu na tenderu izaberu kompaniju koja će primati i brojati glasove publike. Ovo ipak ne znači da "Fonlider" nije nastavio da sarađuje sa RTS-om u drugim emisijama.

Kako tvrdi bloger Retka Zverka "iza većine hot-line-ova koji počinju sa 0900 i svih astro-tarot-numerologa i ostalih prevaranata stoji Fonlider". A pomenuta firma je svojevremeno na jednom poznatom sajtu za zapošljavanje i objvaila konkurs za posao astrologa.

Pogledajte još