Gej strejt alijansa: Tužićemo "Naše" zbog bezočnih laži

"U okviru huškačke kampanje ultradesničarske organizacije SNP Naši izrečene su mnoge bezočne laži na račun GSA i njenog delovanja, čime je ta organizacija svesno i na najgrublji način pokušala da obmane domaću i međunarodnu javnost", navela je Alijansa u saopštenju.

Alijansa je podsetila da se nalazi na "crnom spisku" organizacija i medija čiju su zabranu tražili "Naši", protiv kojih je podnela krivičnu prijavu zbog lažnog prijavljivanja i drugih krivičnih dela, kojima je Alijansi naneta ogromna šteta.

Alijansa će u odštetnom zahtevu od "Naših" tražiti i milion dinara odštete zbog neistina koje su izrekli o radu GSA.

"Kao 'krucijalni dokaz' da su organizacije i mediji sa crne liste strani agenti, Naši su 7. decembra 2012. godine izdali saopštenje 'Sve organizacije i medije sa crnih spiskova finansira američka Vlada preko fondacije NED pod upravom CIA i Bele Kuće', u kojem su tvrdili da sve organizacije i mediji sa crnih spiskova imaju jednog zajedničkog finansijera - fondacija NED (National Endowment for Democracy), to jest USAID program i Vladu SAD", podsetila je Alijansa.

Kampanja je, kako je naveo GSA, kulminirala 13. januara kada su aktivisti SNP Naši u više gradova u Srbiji na javnim mestima izlepili plakate koji sadrže imena organizacija i medija sa "crnih spiskova" i na kojima je velikim i upadljivim crvenim slovima ispisano "strani agenti".

"GSA u potpunosti odbacuje sve navedene lažne optužbe od strane SNP Naši i želi da naglasi da je, za razliku od SNP Naši, uredno registrovana u Agenciji za privredne registre i državi redovno dostavlja sve tražene finansijske i druge izveštaje u skladu sa zakonom", navela je Alijansa.

GSA je kao potpunu besmislicu odbacio tvrdnje "Naših" da deluje protiv zakona Srbije, jer se veći deo aktivnosti Alijanse odnosi na što bolju primenu postojećih zakona.

"Što se tiče optužbe za organizovani kriminal koja je takođe potpuno netačna, GSA će vrlo rado sarađivati sa tužilaštvom i nadležnim organima povodom ove i drugih tužbi protiv SNP Naši i daće im na uvid sva potrebna finansijska i druga dokumenta kako bi dokazala besmislenost ovakvih optužbi", navela je Alijansa.

Alijansa je istakla i da od svog osnivanja nikada nije vodila "kosovsku politiku bilo koje vrste" i da ne postoji nijedna zvanična izjava ili stav GSA koji se odnosi na pitanje statusa Kosova ili povezane teme.

"Naravno da GSA ne smatra da finansiranje od strane NED-a ili bilo koje druge fondacije automatski znači da je neko strani agent, ali s obzirom da je to 'logika' SNP Naši i njihov osnovni kriterijum za ovakve optužbe, GSA ističe da od svog osnivanja nikada nije bila finansirana od strane NED-a, kako to tvrdi SNP Naši, kao i da nikada od te fondacije nije tražila sredstva i nije ostvarivala kontakte i vodila razgovore sa njenim predstavnicima u vezi finansiranja i saradnje", navela je Alijansa.

Alijansa je istakla i da je ni USAID nikada nije finansirao, kao ni Vlada SAD
, pa tako tvrdnje Naših u potpunosti padaju u vodu.

(Beta)

Pogledajte još