Dvojezična nastava još u tri škole

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta) - Dvojezična nastava na srpskom i francuskom jeziku od naredne školske godine počeće u gimnazijama u Pirotu, Sremskim Karlovcima i Valjevu, najavio je u četvrtak ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović.

"Sve je spremno za početak dvojezične nastave na francuskom jeziku u tri nove škole, u tri gimnazije", kazao je Obradović na skupu posvećenom dvoježičnoj srpsko-francuskoj nastavi, koji se organizuje uz saradnju francuske ambasade u Beogradu.

Obradović je podsetio da se dvojezična nastava već odvija u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Trećoj i Desetoj beogradskoj gimnaziji, kao i u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu i niškoj Gimnaziji "Svetozar Marković".

Dvojezičnu nastavu pohadja 270 djaka. Nastava je do 40 odsto na francuskom jeziku, a 60 odsto na srpskom. Ovaj program se razvija od 2004. godine, a beogradska Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" ga eksperimantalno sprovodi još od 1986. godine.

Osim francuskog jezika u srpskim školama dvojezična nastava se odvija i na nemačkom, italijanskom, španskom i engleskom u ukupno 18 osnovnih i srednjih škola.

Ministar Obradović je napomenuo da je dvojezična nastava od velike važnosti za širenje multikulturalnosti, i za sticanje znanja koja će omogućiti lakše zapošljavanje.

Pogledajte još