Danas se obeležava 20. godina od početka rata u BiH

U sklopu manifestacije biće održani koncerti ozbilje muzike na otvorenom, a biće postavljene i prazne crvene stolice, njih 11.541, u centru Sarajeva, kao spomen na ubijene Sarajlije koje danas neće obilježiti 6. april, dan grada.

Autor ovog projekta je režiser i angažovani javni radnik Haris Pašović.

Očekuje se dolazak mnogih javnih i političkih ličnosti iz BiH, kao i stranih delegacija, a u Sarajevo su stigle medijske kuće iz svih delova svijeta.

Povodom 20. godišnjice od početka rata u BiH, pristižu brojne reakcije.

Američka ambasada u Sarajevu je saopštila da su građani BiH pokazali hrabrost i snagu da očuvaju dinamično multietničko društvo uprkos velikim izazovima i velikom gubitku.

"Dvadeset godina od početka opsade prisjećamo se svega što su građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine proživjeli. Njihova izdržljivost u vremenu od ratnih strahota pa do aktuelnog procesa pomirenja daje nam nadu, jer danas multietnička, demokratska BiH nastoji postati prosperitetna zemlja, čvrsto usidrena u euroatlantske institucije. SAD i dalje iskreno cijeni prijateljstvo i partnerstvo između naših dviju zemalja", saopšteno je iz ambasade.

Sarajevska opsada je trajala je 1.425 dana. Počela je tako što je vojska JNA zauzela Međunarodni aerodrom u naselju Ilidža 5. aprila 1992. godine, a završila je zvanično 29. februara 1996. godine, tri meseca nakon što je potpisan Dejtonski sporazum.

Za to vrijeme je ubijeno 11.541 građana Sarajeva, među kojima 1.601 dete. Preko 50 hiljada osoba je ranjeno.

Artiljerija Jugoslovenske narodne armije (JNA), koju je kasnije koristila vojska Republike Srpske, bila je postavljena na brda oko Sarajeva. Procenjuje se da je oko 120 minobacača i 250 tenkova bilo stacionirano na tim brdima, te desetine snajpera, koji su danonoćno grad držali pod opsadom.

Srpskom vojskom je komandovao optuženi za ratne zločine Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom sudu.

Sve zgrade u Sarajevu bile su pogođene tenkovskim projektilima, granatama ili snajperskim hicima. Preko 35.000 zgrada je potpuno uništeno, među kojima su bolnice, medijske kuće, kulturni i verski objekti, institucije vlasti, kasarne, mostovi i drugi objekti.

Merima Spahić, dopisnica agencije Beta
SARAJEVO, 6. aprila 2012.

Pogledajte još