Najnovije

Utorak, 22. jan 2013. u 20:06

Da li znate kako je nastao "Vokmen"?

Čuveni vokmen, uređaj koji je omogućio „muziku za poneti“ nastao je ne kao posledica jurnjave za zaradom, već iz puke dosade

Da li znate kako je nastao "Vokmen"?

Pre dvadeset i kusur godina, sve male kasetofone koji su radili na baterije i imali slušalice zvali smo vokmen. U to vreme vokmen je bio mnogo važna stvar – i ujedno statusni simbol – i to u mnogo većoj meri nego što je to danas bilo koji pametni telefon ili tablet. Nastao je ne baš sasvim iz želje za zaradom i nekakvom idejom da se pokrene muzička revolucija što se ubrzo zaista i dogodilo, već pre, moglo bi se reći – iz dosade.

Naime, kako bi skratio vreme tokom dosadnih poslovnih putovanja i avionskih letova preko Pacifika, kopredsednik kompanije Soni Akio Morita zatražio je 1978. godine od inženjera Nobutošija Kihara sa odeljenja audio-tehnike da osmisli i napravi uređaj zahvaljujući kom bi mogao da sluša opere na bilo kom mestu.

Portabl kasetofoni u to vreme već su postojali, ali nisu bili ni mali ni praktični, a nisu imali ni slušalice, već bi operu zajedno sa Moritom morali da slušaju baš svi putnici na letu Tokio–Njujork.

Inženjeri u Soniju su posao obavili prilično brzo i ispostavilo se – veoma uspešno. Već sledeće godine vokmen se našao u prodaji, prvo u Japanu, a onda i u Americi i Evropi, i momentalno je proglašen za neophodnu spravu svake mlade osobe u trendu i tehnološko čudo. U Soniju se narednih godina i decenija pojavilo mnogo uređaja koji su „varijacija na temu“ – presmen, diskmen, tokmen, vočmen… ali samo je vokmen zaista ušao u legendu.

Od 1979. do danas prodato je oko 220 miliona vokmena. Iz današnje perspektive bili su užasno nepraktični – trošili su mnogo baterija, zvuk je često bio drndav, ponekad su žvakali kasete… Kako bilo, vokmen se svakako smatrao i pomalo luksuznom robom. Početkom osamdesetih godina koštao je oko 300 maraka, a sada se može kupiti i za dvadesetak evra.

U to vreme ovaj uređaj doveo je do ogromne revolucije u svakodnevnom životu malih ljudi jer muzika više nije bila samo za klubove i dnevne sobe, već i „za poneti“. Postala je i nešto intimno jer su uz svaki vokmen stizale slušalice koje su zahvaljujući vokmenu doživele ogromnu popularnost i dostigle neviđenu proizvodnju.

Pre tri godine Soni je obustavio proizvodnju vokmena u Japanu, ali prodaja će prestati kad poslednji primerci nestanu iz radnji. Razlog za prestanak proizvodnje ima veze sa kasetama – niko ih više ne koristi. Kompanija pokušava da brend održi u životu tako što pod istim nazivom promoviše mp3 plejere.

(Izvor: Elementariju, tekst Marija Vidić)

Zanimljivosti

naslov

Zanimljivosti

ČUDA PRIRODE: Voće li je ili... Širom otvorite oči (FOTO)

Krompir u obliku srca, šargarepe u paru, koje se grle i još mnogo čuda koje nam je priroda dala.

naslov

Zanimljivosti

UPOZNAJTE ČEJS KENEDI devojku sa NAJDUŽIM NOGAMA (FOTO)

Modne piste pune su dugonogih lepotica, ali retko koja devojka može da se meri s Čejs Kenedi iz Kaliforniji.

naslov

Zanimljivosti

RAJ ZA HEDONISTE: Najbolja vina i maslinova ulja

Najveće jadransko poluostrvo i jedno od najposećenijih i najatraktivnijih letovališta u Hrvatskoj, poluostrvo Istra mesto je na kojem ćete moći da uživate u najrazličitijim turističkim ponudama, od urbanih plaža nalik na svetska letovališta, do ruralnih naselja i uživanja u seoskom turizmu.

naslov

Zanimljivosti

OAZA UŽIVANJA: Za sve one koji vole prirodu- imamo idealno rešenje

Na prelepom Mariborskom Pohorju, u hotelu Habakuk, od 8. do 12. juna, održaće se treća regionalna Blogomanija, ovoga puta sa temom Fashion & Beauty, i okupiti blogere, tviteraše, stručnjake iz oblasti digitalnog komuniciranja, biznisa na internetu, predstavnike medija i sve one koji vole da u prirodnom ambijentu, uz wellness i spa, čuju i nauče nešto novo o tome kako biti uspešan na internetu

naslov

Zanimljivosti

City Games konačno u Srbiji

Nezvanični naslednici nekada veoma popularnih Igara bez granica, City games, nakon šest godina postojanja konačno dolaze i u Srbiju.

naslov

Zanimljivosti

NEVOLJA, NEVOLJU SUSTIŽE: Muke s kojima se suočavaju samo niske devojke (FOTO)

Postoje izvesne situacije kada vas visina koči u obavljanju nekih svakodnevnih stvari. A ove fotografije možda i najbolje pokazuju na kakve muke su osuđene niske devojke.

naslov

Zanimljivosti

RED PONOSA I SUZA: Fotografiju su nazvali "NEBO IZNAD NAS" - SVI VELIKANI NA JEDNOM MESTU

To mora da je neka predstava za oskara kada su se svi na okupu... Jedino nam je upalo u oko da nam fali najmlađi među njima.

naslov

Zanimljivosti

PONOVIĆE SE TEK ZA 70 GODINA: Pun mesec večeras donosi novac, ali evo šta obavezno morate uraditi

Pun mesec uoči letnje dugodnevnice nije se dogodio već više od 70 godina, a ponoviće se tek 2094. godine. Verovanje kaže da ćete sigurno privući novac u kuću ukoliko uradite jednu jednostavnu stvar.

naslov

Zanimljivosti

ŽIVOT U KUĆI IZ BAJKE: Utonite u cartsvo luksuza (FOTO)

Kuće koje su kao stvorene da ih obožavate i poželite da živite u njima.

Anketa

Po kojoj ulozi ćete pamtiti Mandu?