Završene ZOI u Sočiju: Pogledajte kako su Rusi grešku sa otvaranja pretvorili u šalu

Foto: Ivan Sekretarev / Beta-AP

Naime, u okviru koreografije plesači su formirali čuvene olimpijske krugove i na prvi pogled izgledalo je kao da će se kiks sa počeka ponoviti, jer se peti krug nije otvorio kad i ostala četiri - plesači su zastali na trenutak, što je izazvalo oduševljenje svih prisutnih.

(old_image)
Foto: Ivan Sekretarev / Beta-AP

Zimske olimpijske igre u Sočiju biće zapamćene po velikom trijumfu Rusije. Po broju osvojenih medalja (33) ona je na prvom mestu. Oboren je dosadašnji rekord SSSR sa ZOI u Kalgariju 1988, kada su osvojili 29 medalja. U Sočiju su osvojili 13 zlatnih, dok je sovjetski rekord bio u Lilihameru 1992. - 11 zlatnih medalja.

Interesantno je da su u Sočiju čak šest zlatnih medalja osvojili novopečeni Rusi. Korejac Viktor An u šort-treku je osvojio tri zlata i jednu bronzu, a u snoubordu bivši Amerikanc Vik Vajld dve zlatne, dok je Ukrajinka Tatjana Volosožar bila najbolja u umetničkom klizanju u takmičenju parova sa Maksimom Tranjkovim. Oni su uzeli rusko državljanstvo jer nisu mogli da uđu u sastave reprezentacija Koreje i SAD. Viktor je već naučio dosta ruskog tako da može da daje kratke izjave, a Vik tek treba da nauči jer zna dvadesetak reči. Obojici je čestitao predsednik Rusije Putin.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev već je dao naredbu Ministarstvu sporta da kupi stan u Moskvi Viktoru Anu, tako da će on uskoro slaviti useljenje sa suprugom. Interesantno je da su Anu državljanstvo nudili i Amerikanci, ali se on odlučio za Rusiju, jer je verovao da će ovde imati bolje uslove. Ukrajinka Tatjana Volosožar do 2011. nastupala za Ukrajinu i osvajala skromna mesta - od 8. do 12.

(old_image)
Sledeće Zimske olimpijske igre biće organizovane u Jožnokorejskom Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine / Foto: David J. Phillip - Beta-AP

Ova Olimpijada će biti zapamćena još po dva rekorda. Na njenom otvaranju je bilo oko 40 državnika, što je najviše do sada. Drugi rekord je po broju objavljenih negativnih tekstova u zapadnim medijima. Mnogi listovi i TV kanali su se utrkivali da ocrne organizatore, koji su sve to stoički otrpeli. Na kraju, mnogi su priznali da su domaćini odlično organizovali ZOI. Vrlo važno je i to što nije bilo bilo kavih terorističkih napada, iako su muslimanski ekstremisti i separatisti najavljivali da će pokvariti slavlje.

Zastavu Srbije na ceremoniji svečanog zatvaranja nosila je naša skijašica Nevena Ignjatović.

FINAC REŽIRAO ZAVRŠNI ŠOU
Završni šou zatvaranja ZOI imao je radni naslov, "Rusija u očima Evropejca", a režirao je poznati režiser iz Švajcarske Danijel Finci Paska. Ljubitelji sporta se verovatno sećaju da je Finci režirao završni spektakt na zatvaranju ZOI u Torinu.

- Režirajući završni spektakl pokušao sam da pokažem Rusiju kao zemlju koja je dala genije iz raznih oblasti kulture i nauke - kaže Danijel Finci.

On se proslavio režijom na pozorišnim i cirkusnim pozornicama širom sveta. U Rusiji su ga zapamtili i kao operskog režisera "Aide" u čuvenoj "Marinki" u Sankt Peterburgu. Mnogi ga znaju i po režiji u "Cirk de solej".

Na otvaranju ZOI domaćini su napravili grandiozni šou u kome su pokazali kako oni vide sami sebe, svoju kulturu i doprinos svetskom stvaralaštvu.

(old_image)
Foto: Foto Matthias Schrader / Beta-AP

REKORD U PROVERAMA
NA ZOI u Sočiju postignut je još jedan rekord po broju provera na doping. Do početka takmičenja testirano je čak 1.420 sportista, a ukupno je u Sočiju obavljena 2.631 doping-proba. Pre četiri godine u Vankuveru "proveravano" je 1.069 takmičara.
Tomas Bah, predsednik MOK naglašava da su u Sočiju probe obavljane mnogo kvalitetnije nego ranije.

VIKTOR AN BEZ PREMCA
Ruski klizač Viktor An sa tri zlatne i jednom bronzanom medaljom najuspešniji je učesnik Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. An je zlatna odličja osvojio u brzom klizanju, na kratkim stazama, na 500, 1.000 i štafeti na 5.000, dok je bronzani je bio u trci na 1.500 metara. Po tri zlatne medalje osvojile su norveška nordijska skijašica Marit Bjergen i beloruska biatlonka Darija Domraževa.

Bjergenova je u Sočiju šesti put postala olimpijska šampionka, čime se pridružila bivšoj sovjetskoj takmičarki u brzom klizanju Lidiji Skoblikovoj i Ljubov Jegorovoj kao najuspešnija sportistkinja na zimskim Igrama svih vremena. Ona u karijeri ima deset olimpijskih odličja, a osim šest zlatnih, osvojila je još tri srebrne i jednu bronzanu.
Holanđanka Iren Vust osvojila je u Sočiju dve zlatne i tri bronzane u brzom klizanju, dok su po dve zlatne i jednu srebrnu osvojili francuski biatlonac Martin Furkad i holandski brzi klizač Sven Kramer.
Isti broj medalja ima i Južnokorejka Seung Hi Park, koja je dva puta bila zlatna i jednom bronzana.
Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju dve ili više zlatnih medalja osvojilo je 23 sportista.

MEDALjE
1. Rusija 13 11 9 33
2. Norveška 11 5 10 26
3. Kanada 10 10 5 25
4. SAD 9 7 12 28
5. Holandija 8 7 9 24
6. Nemačka 8 6 5 19
7. Švajcarska 6 3 2 11
8. Belorusija 5 0 1 6
9. Austrija 4 8 5 17
10. Francuska 4 4 7 15

Večernje Novosti, Nadlanu

Pogledajte još