Srbija osvojila Trofej Beograda!

SEDMOM pobedom u pripremnim utakmicama za Svetski kup u Španiji, košarkaši Srbije osvojili su “Trofej Beograda 2014”. Pred skoro 13.000 gledalaca u “Areni”, naš nacionalni tim u završnici je stigao do ubedljivog trijumfa nad Turskom (79:64) i najavio da bi mogao da ostavi dubok trag i na planetarnom šampionatu.

Bez Teodosića, Nedovića i Krstića, koji se samo lagano zagrevao i simbolično ušao na teren 26 sekundi pre kraja meča, srpski reprezentativci oslonili su se na odbranu i timsku igru u napadu. U odsustvu glavnih poluga, pa i njihovih prvih zamena koje su dosta vremena mirovale na klupi (Bjelica, Micov, Bogdanović), igrači kao što su Jović, Kalinić i Katić pokazali su da u Đorđevićevom sistemu mogu uspešno da odrade posao.

Ni činjenica da u timu Turske nema Turkoglua, Iljasove i Kantera, nije pokvarila utisak o hladnokrvno doslednoj igri “orlova”, posebno onih sa skromnim fondom časova letenja u nacionalnom dresu. Trenutke kada su glavnu reč vodile karte koje obično ostaju van špila prepoznala je i beogradska publika, glasnim aplauzima upućenim Joviću i Kaliniću.

Naravno, za pobedu protiv tima koji je pre dolaska u našu prestonicu ozbiljno namučio Špance na njihovom terenu, bilo je neophodno da radnu uniformu navuku i oni od kojih se očekuje još više.

- Igraj Bogdane – dovikivao je selektor Đorđević sa klupe Bogdanoviću, a istu poruku mogao je da pošalje i Bjelici, Micovu, Raduljici...

Bjelica je na pravi način razumeo Saletovu ljutnju i sa dve trojke pogurao privremeno zaglavljenu Srbiju (51:42), ali su Turci namirisali trenutnu slabost rivala i poslednju utakmicu “Trofeja Beograda” učinili neizvesnom skoro do samog kraja. Onda je Bogdanović počeo da igra... Zakucavanje i dve predivne parabole ispaljene daleko od linije za tri poena pretvorile su pobedničku želju Turske u nervozu. Trener Ataman najpre je zbog prigovora zaradio tehničku grešku, a potom iz protesta promenio kompletnu petorku.

Kada je iz igre izvodio Bogdanovića da bi novajliji Milisavljeviću poklonio uspomenu za ceo život, Đorđević je pozdravio “meč vinera”. Ništa nije rekao, ali su misli bile dovoljno glasne: “To je ono što bi trebalo da radiš u Španiji”. Do početka Svetskog kupa ostalo je 13 dana i još dve pripremne utakmice sa Novim Zelandom u Vršcu i Beogradu.

Izvor: Novosti

MARKOVIĆ MVP FINALA
Stefan Marković dobio je trofej namenjen najkorisnijem igraču finalne utakmice. - Odigrali smo pravu takmičarsku utakmicu, dobro je što smo pobedili posle egal završnice. Nadam se da će nam se Krstić i Teodosić priključiti u radu, kako bismo se što bolje uigrali do odlaska u Španiju – kaže Marković.                           
Pogledajte još