Preminuo legendarni golman Vladimir Beara

Beara je preminuo u Splitu u noći između nedelje i ponedeljka, a poslednjih nekoliko godina imao je seriju moždanih udara.

Ostao je upamćen po svojim sjajnim odbranama, zvali su ga "Čovek od gume" i bez sumnje je najbolji hrvatski golman svih vremena.

Jedan od brojnih dokaza u prilog toj tvrdnji je izjava još jednog velikana Lava Jašina, koji je kada je primao "Zlatnu loptu" rekao: "Za mene je najbolji Beara".

Beara je bio poznat po tome što je bio savitljiv, vežbao je sa balerinama, zbog čega je dobio i nadimak "Balerina sa čeličnim šakama".

Hrvatski mediji pišu da je bio principijelan i tvrdoglav, pošto je posle osam godina u Hajduku, sa kojim je osvojio tri titule, nezadovoljan statusom i potcenjivanjem Splićana 1955. godine prešao u Crvenu zvezdu. Zbog tog poteza proglašen je izdajnik, pa godinama nije mogao slobodno da se kreće Splitom.

I u crveno-belom dresu je briljirao, osvojio je četiri titule i dva Kupa sa Zvezdom, a u to vreme je bio i nezamenjiv golman po mnogima najjače jugoslovenske reprezentacije Jugoslavije svih vremena. Ta reprezentacija je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a Beara je branio gol Jugoslavije na Svetskom prvenstvima u Brazilu 1950, Švajcarskoj 1954. i Švedskoj 1958. godine.

Karijeru je završio u Viktoriji Kelna, prethodno je branio i za Alemaniju iz Ahena, a potom je postao trener. Poseban trag ostavio je u Kamerunu, gde je bio najzaslužniji za pravi fudbalski preporod te zemlje.

Izvor: B92

Pogledajte još