POBEDNIK: Kako je Nole veliku nepravdu koja mu je učinjena preokrenuo u lekciju svetu (VIDEO)

U "Laureusu" su odlučili da Đokovića uopšte ne uvrste među kandidate za najboljeg sportistu sveta u 2016. godini iako je osvojio Australijan open, a onda i Rolan Garos. U tom trenutku, on je bio vladar sva četiri grend slem turnira. Bio je, i ostao, jedini koji je u 2016. godini osvojio dva grend slema.

Osvojio je u 2016. sedam titula, doživeo samo devet poraza, imao sjajnih 24-4 protiv ostalih članova konačne Top 10 ATP liste za 2016. godinu, a pored broja grend slem titula, nadmašio je Endija Mareja upravo i po učinku protiv ostatka elitne konkurencije.

Ali... Eto, ljudi u Laureusu su rešili da Novak ne bude čak ni kandidat za sportistu godine, već - upravo Endi Marej.

I, Nole se nije naljutio. Iako bi mnogi reagovali drugačije posle onakvog starta sezone iz snova, iako bi se mnogi našli uvređeni, ili čak pobunili, Đoković je uradio nešto drugo.

Pristao je da za "Laureus" fondaciju snimi kratak spot, u kome upravo on najavljuje ko su ovogodišnji kandidati! A kandidati su fudbaler Kristijano Ronaldo, košarkaški Lebron Džejms i Stef Kari, atletičari Jusein Bolt i Mo Farah i... Endi Marej.

Nije bilo Novaku teško da učini ovakvu uslugu fondaciji koja je triputa ozvaničala ono što je već ceo svet znao, da je najbolji na planeti. U tome i jeste njegova veličina, ma koliko bilo nepravda ne staviti ga među kandidate.

Podsetimo, pobednika bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste sveta biraju se još i najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, "proboj godine", povratak godine, najbolji paraolimpijac/paraolimpijka, dok se dodeljuju i druga priznanja.

Rekorder po broju Laureus nagrada je švajcarski teniser Rodžer Federer koji je četiri puta bio laureat, a interesantno - nikada nijedan fudbaler nije proglašen za najboljeg sportistu planete, bar ne u ovom izboru. Pobednici su bili Tajger Vuds (golf), Mihael Šumaher (Formula 1), Lens Armstrong (biciklizam), Rodžer Federer (tenis), Jusein Bolt (atletika), Rafael Nadal (tenis), Novak Đoković (tenis) i Sebastijan Fetel (Formula 1).

Ove godine, nagrada će se dodeliti 14. februara u Monaku.

Izvor: Blic Sport

Pogledajte još