KUKOLj EVROPSKI ŠAMPION: Prvo zlato u džudou za Srbiju!

Niko pre Kukolja u Srbiji nije bio evropski šampion u džudou. Pre deset godina na EP u Beogradu (2007) Miloš Mijalković (do 66 kg) osvojio je srebrnu medalju, a u nekadašnjoj Jugoslaviji prvak Starog kontinenta bio je Goran Žuvela 1974. na EP u Londonu.

Tim više je uspeh Kukolja veličanstven. Na putu do trona nanizao je pet bilastavih pobeda. Prvo je savladan Švajcarac Siril Grosklaus iponom za svega 28 sekundi! U narednom meču nešto duži otpor, 58 sekundi, Kukolju pružio je Litvanac Rokas Nenartavičijus. U četvrtfinalu za pobednika grupe, Kukolj je savladao Estonca Kleina Kristofera Kaljulaida na ipon posle 2:18 minuta borbe.

U polufinalu je imao žestok okršaj sa Mamadalijem Mehdijevim iz Azerbejdžana, jedinom rivalom koji je ostao na nogama posle četiri minuta borbe. Ali, samo posle 15 sekundi nastavka, Kukolj je napravio akciju za vazari i pobedu koja ga je odvela u finale u borbu za zlato.

U finalu je imao starog rivala, Francuza Klargea. Tokom čitavog meča Aleksandar Kukolj nije davao inače odličnom Francuzu, prostor za manevar. Iz akcije u akciju jasno se videlo da je srpski as u Varšavu došao po zlatno odličje. Kukolj je prvo plasirao napad sa uči matom onda i kouči gari tehnikom. Sledeća akcija je bila na bacanja što je usledilo i tranziciju u parter , gde je srpski as posao dovršio polugom. To je značilo ipon za Kukolja i prva zlatna medalja oko vrata za Aleksandar Kukolja i Srbiju.

-Presrećan sam ali nisam iznenađen. Odličan rezultat za mene, za našu zemlju, za srpski džudo. Oduševljen sam zlatom ali nikako nisam iznenađen jer sam se za to spremao jako dugo- istakao je Aleksandar Kukolj u prvoj izjavi posle finalnog meča.

Oduševljenje nije krio ni mladi trener Aleksandra Kukolja, Nikola Milošević koji je majstorski vodio srpskog džudistu do najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

-Znali smo kada je otvorio prvi meč iponom da će sve ići na dobro. Radili smo sve prema planu i sada se sve to isplatilo. Zadovoljni smo i srećni jer se sve na čemu smo radili isplatilo.

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još