Intervju: Radivoje Janković, trener aikido kluba „Centar“

Šta je aikido?

Aikido je jedna od najmlađih japanskih borilačkih veština, nastala četrdesetih godina XX veka i uobličena u ono što je danas od strane O-sensei-a, Moriheja Uešibe (Morihei Ueshiba). Kao veština samoodbrane, izuzetno je efikasan za odbranu od jednog ili više golorukih ili naoružanih napadača. Ipak, ova borilačka veština je stvorena na kraju društvene evolucije, kada se podrazumeva da nije neophodno da fizički savladate protivnike kako biste preživeli. Samim tim cilj treninga nije priprema za fizički obračun, već priprema za bolji, zdraviji i harmoničan život u današnjem društvu.

Reč Aikido je spoj tri termina: AI - harmonija, sjedinjenje; KI - energija i DO - put. Dakle, filozofiju aikido veštine možemo da interpretiramo kao put harmonije i sjedinjenja sa sredinom koja nas okružuje. Ovaj put je individualan. Da li ćete ići kroz život i seći sve probleme i prepreke na koje naiđete ili ćete ih rešiti na neki drugi način, isključivo zavisi od vas samih. Iz tog razloga je i ostalo nemoguće reći koji je od dvojice kovača ipak bio najbolji.

(old_image)

U aikidu nema takmičenja te samim tim ni konkurencije. Ne postoje protivnici već partneri. Kroz treninge i seminare vežbamo tehnike radeći s ljudima oba pola različite konstitucije, snage i sposobnosti, učeći da nije moguće primeniti isti pristup rada sa svakim partnerom. Vežba se u paru u kojem jedan napada, a drugi radi tehniku, zatim se zamene uloge – tako da imate u vidu da će stil i način vašeg napada biti oslikan od strane onog sa kim radite.

Kome je namenjen?

Ova veština i treninzi posebno su namenjeni ljudima koji se zbog savremenog načina života manje kreću, dosta vremena provode sedeći na poslu, u školi ili kod kuće. Uz aikido se na lagan i zanimljiv način, poboljšava opšte psihofizičko stanje.

Takođe, jedna od bitnih karakteristika treniranja aikida jeste to što može da se počne sa vežbanjem u bilo kom starosnom dobu, odnosno nije neophodno da se njime bavite od malih nogu ili da ste pre njega imali nekog prethodnog iskustva u borenju.

Aikido u svakodnevnom životu

Posebna vrednost aikida ogleda se u njegovom uticaju na kvalitetan razvoj pojedinca. Ova veština smanjuje agresivnost i uči vežbača da bude strpljiv, koncentrisan, pažljiv i nesebičan, tolerantan, kao i da stalno traži i nalazi bolja rešenja za probleme na koje nailazi u svakodnevnom životu.

U dobu kada dominiraju instant ponude koje propagiraju razne, često diskutabilne mogućnosti napretka za kratko vreme, vrlo je teško načiniti prvi korak na putu koji vam se od početka predstavlja kao nešto što prave benefite pokazuje tek kroz dugogodišnje, redovno vežbanje. Ipak, broj vežbača iz godine u godinu sve je veći i to ohrabruje jer pokazuje da pozitivne vrednosti uspevaju da nađu put. Kako biste stekli zvanje majstora, osim što je neophodno da besprekorno demonstrirate tehnike, neophodno je i da kroz formu pisanog eseja prikažete na koji način je aikido doprineo razvoju vas kao vežbača i osobe. No, pre nego što saznate šta je to što aikido može da znači za vas - morate da trenirate!

(old_image)

Kako doprinosite razvoju društva?

Aikido klub Centar, u saradnji sa brojnim institucijama, kroz niz aktivnosti koje organizuje, ima za cilj da pomogne starijim srednjoškolcima, studentima i zaposlenima, generacijama od kojih se najviše očekuje, da poboljšaju svoje zdravlje. Jedna od predstojećih aktivnosti ovog kluba jeste besplatna letnja škola aikida za starije od 16 godina, u trajanju od mesec dana, koja se održava u avgustu u saradnji sa gradskom opštinom Vračar. Takođe, treba pomenuti naš letnji kamp organizovan u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta, namenjen kako članovima kluba tako i početnicima, koji se ove godine odigrava u Bajinoj Bašti. Učestvovali smo i na Danu mladih na Adi, festivalu japanske kulture “Japanizam 2013” koji je nedavno uspešno završen, i mnogim drugim manifestacijama.

Gde može da se počne s treninzima i kada?

Naš klub je sačinjen od oko 50 članova, većinom akademski obrazovanih, a posebno smo ponosni na podatak da pripadnice lepšeg pola čine više od trećine kluba. Treniramo taijutsu (u prevodu na naš jezik znači borenje golim rukama), tanto dori (oduzimanje noža), aiki ken (tehnike sa bokenom – drvenim mačem) i aiki jo (veštinu rukovanja štapom), četiri puta nedeljno po sat vremena, u sali za borilačke sportove u okviru Centra za fizičku kulturu Vračar. Termini su utorak i četvrtak od 20, subota od 12:30 i nedelja od 12 časova.

(old_image)
Pogledajte još