BBC prokomentarisao: Srbija dobila laku pobedu nad Albanijom posle nasilja na utakmici

Britanska medijska korporacija Bi-Bi-Si (BBC) prenela je danas da je UEFA Srbiji "dodelila laku pobedu" nad Albanijom u prekinutoj utakmici registrujući rezultat 3:0 u korist srpske selekcije, koja je pri tom i kažnjena oduzimanjem tri boda zbog nereda na stadionu.

Komisija UEFA za kontrolu, etiku i disciplinu (CEDB) smatra da je Albanija izgubila meč svojom krivicom, ali je odlučila da kazni Srbiju zbog nereda među ruljom, navodi Bi-Bi-Si.

U tekstu se podseća da je utakmica u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope prekinuta 14. oktobra nakon što je iznad stadiona Partizana preleteo dron sa političkom porukom u vidu proalbanske zastave, posle čega su usledili neredi na tribinama i tuča među igračima.

Srbija će morati da igra dve kvalifikacione utakmice kod kuće pred praznim tribinama, dok će i Fudbalski savez Srbije i Fudbalski savez Albanije biti novčano kažnjeni za 100.000 evra, konstatuje Bi-Bi-Si i dodaje, pozivajući se na AFP, da će albanska strana uložiti žalbu na tu odluku.

U opširnom opisu incidenta koji se dogodio tokom utakmice u Beogradu, u tekstu se podseća da je igrač srpske selekcije Stefan Mitrović dohvatio "imaginarnu" zastavu "velike Albanije" koja je bila zakačena za bespilotnu letelicu kojom je, očito, upravljano na daljinu.

"To je izazvalo gnevnu reakciju albanskih igrača", navodi Bi-Bi-Si i dodaje da je tuča između igrača izbila kada je nekoliko albanskih reprezentativaca istrgnulo zastavu iz Mitrovićevih ruku, a potom su morali da istrče sa terena pošto su ih neki navijači napali gađajući ih raznim predmetima.

Britanski servis ističe da "između dve zemlje odavno postoje tenzije zbog Kosova, pokrajine sa kojom obe dele spornu granicu, a koje kao nezavisno priznaju SAD i značajne zemlje članice EU".

"Srbija ne priznaje nezavisnost (Kosova)", zaključuje Bi-Bi-Si dodajući da je to sporna tačka u odnosima Srbije i Albanije.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još