Vučić: U vladi će biti 17 resora

"Vlada ce imati 17 članova, biće mala i efikasna, a o svemu ću vas obavestiti 25. aprila. U maloj vladi neće biti mnogo mesta za ljude iz SNS, ali nam priče izokola kako bi to moglo bolje i drugačije, nece pomoći. Molim vas samo da razmislite da li ima nešto vrednije i lepše nego da napravimo rezultat za naše građane i da pomognemo tamo gde možemo. Ponosan sam na vas. Pokazali ste da mozete da ostavarite rezultat. Biće sve više pritisaka i muka, ali zajedničkim snagama i silom koju SNS ima, ujedinićemo Srbiju, borićemo se za našu decu i za budućnost, a ne za stranačke izbore", rekao je Vučić.

Na početku izlaganja, Vučić je rekao da Srbija mora da bude ispred stranke, "ma koliko nam stranka bila draga".

"To ne znači da ćemo se predati, ali bićemo suočeni sa padom popularnosti, svima ćemo biti krivi za sve, za sve sto su nam neki drugi u prošlosti ostavili... Borićemo se za drugačiju, uspešnu Srbiju, pa makar morali svi zajedno da trpimo. Teret će biti na svim građanima, ali i na političarima. I neka pričaju svi da je to demagogija, ali pokazaćemo narodu da kad idemo u bitku, idemo zajedno s njim, a ne da narod ispašta, a mi da živimo lepo",
rekao je on.

Da smo ovako nastavili još dve godine, doživeli bismo bankrot

Vučić je naglasio da niko pre nije smeo da povuče hrabar potez.

"Neko mora to u Srbiji da uradi. Rekli su da će povećati plate i penzije. Radili su to bez ekonomskog razloga i izgubili smo zbog toga 7,5 milijardi evra. Za toliko smo povećali naš javni dug, uspeli da podignemo fiskalni deficit i imamo problema s opstankom države. Tako bismo mogli još dve godine, a onda bismo doživeli Grčku i bankrot"
, naglasio je on.

Nije država krava muzara
Video sam i danas neki demonstriraju. Zašto? Zato što su sebi mnogo povećali plate pa je DRI rekao da moraju da vrate, pa sad mi moramo da ubijemo DRI, da bi oni i dalje imali velike plate. Vi to mislite da se pare sipaju od nekud. Nije država krava muzara iz koje moze da se naplati sve što može. Pitaju me "plašite li se socijalnog bunta"? Ne, nisam kriv ni za šta. Ni za jednu propalu fabriku. Ali neću da uništavam budućnost dece da bih sprečio štrajkove.

"Zato je naša obaveza da se ponašamo odgovornije, a jednog dana će nam biti zahvalni. Kao što su to radili u nekim drugim zemljama. Kao što je to uradio Šreder u Nemačkoj, a danas Merkelova radi ono sto je on započeo. Od vas tražim da u narednom periodu dobro razumete koliko su nam neophodne teške mere, jer imamo milijardu i 400 miliona deficit u budzetu. Pa vi gledajte koliko nam je ušteda potrebna. I gledaćemo da uštedimo na svakom mestu. Svi ćemo biti pogođeni. Niko ne izlazi iz garaže svoj automobilom, svi se voze službenim. Polovina će morati da bude ukinuta, automobile ćemo prodati, smanjiti potrošnju goriva..." - naveo je Vučić

Kako je objasnio, sve što se radilo, radilo se da bi neko napravio dobru kombinaciju.

"E to sad sečemo. Svi će biti ljuti, a ja sam srećan jer znam da tako pravimo temelje dobre, normalne države", dodao je lider naprednjaka.

Nema više dnevnica od 2.500 dinara za Leposavić

Vučić je istakao da više neće biti dnevnica od 2.500 dinara za Leposavić.

"Leposavić je Srbija. Neće biti ni dnevnica za inostranstvo i videćete kako većina njih više ne žudi za inostranstvom
", kaže Vučić.

Budući premijer je rekao da je "sit raznih priča, okruglih stolova, seminara koje će narod da plaća, a da neko drugi da uzima dnevnice i šeta po svetskim gradovima.

"Nismo uspeli da izguramo priču o rotacionim svetlima, zato što ih u Srbiji svi imaju. To više neće biti moguće. Samo pet automobila će imati, a svi ostali ćete ići kao obični građani. Nisam znao da i oni što nam sole pamet iz raznih institucija, svi imaju audije i rotaciona svetla i svi uživaju. E mi smo krivi, ali krivi su i oni. Pa kad se nama bude smanjivale plate, smanjiće se i njima, pa da vidimo", rekao je Vučić.

On kaže da podršku, koju je dobio od građana, neće proćerdati svađajući se sa političkim protivnicima.

"Moje je da iznesem plan i program i uradim šve sto mogu da narod živi bolje. A narod neka proceni kako smo radili. Biće to najduži ekspoze od svih dosadašnjih, da narod vidi šta je naše nasleđe, s čim se suočavamo i sa čim moramo da se izborimo"
, objašnjava Vučić.

Za Železnice damo 150 miliona evra, a železnicu nemamo

Lider SNS-a je rekao da će ovu vladu pamtiti po tome što će doneti Zakon o radu, o stečaju, o planiranju i izgradnji, što ćemo javna preduzeća da izbacimo izvan kontrole ministarstava i što više neće biti partijska prćija.

"Neće moći više tajno da se zapošljavaju ljudi, mimo organa vlade, misleći da će time moći nekog da provere. Tih igara više nema. Nećemo da lažemo nikoga, ni u svetu, ni u zemlji. Kome se ne sviđa, nemamo problem. Potreban nam je profesionalan menadzment. Nama javna preduzeća donose gubitke. Za Železnice damo 150 miliona evra, finansiramo plate, a železnicu defakto nemamo. Slićno je i sa EPS-om"
, kaže on.

Lutrija i Srbijašume jedine takve u svetu koje imaju gubitak

Vučić se osvrnuo i na "Državnu lutriju" i na "Srbijašume".

"Državna lutrija" i "Srbijasume" su jedina takva preduzeća na svetu koja su u gubitku. Bavite se kockom i šumama i na gubitku ste. Ja vas pitam: Kako je to moguće? Da ne pričam o drugim direktorima javnih preduzeća koji pokušavaju da sakriju od države koliki je dobitak da bi za preduzeće ostavili više para. Pa niste vi tamo postavljeni da biste imali da živite kao bubreg u loju, nego da biste državi davali pare"
, objašnjava Vučić.

On se osvrnuo i na buduće koalicione partnere.

"Imamo dogovor sa SVM. Razgovarali sa socijalistima i NDS. Oni su rekli da neće sa SPS i nismo dalje hteli da razgovaramo. Ponudili smo socijalistima u skladu sa njihovom snagom. Ne pokazujemo bahatost i osionost, ali nećemo da pokažemo ni strah",
rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić je juče nakon sednice Predsedništva izjavio da će nakon današnjeg GO stvari po pitanju buduće vlade biti "nešto malo jasnije".

Predsedništvo SNS odlučilo je juče da uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo Vučiću i njegovim saradnicima odrešene ruke da nastave razgovore s predstavnicima drugih stranaka, a sve kako bi vlada bila izabrana do 27. aprila.

SVM neće imati ministarsko mesto u vladi, ali je verovatno da će u vladi biti lider SPS Ivica Dačić, rekao je Vučić, a na pitanje da li će Dačić biti jedini u vladi iz SPS, rekao je da će nastaviti tehničke razgovore, da je dobro razumeo njegove ideje i da se nada da će lider socijalista prihvatiti ono što mu ponudi.

U vladi će, kako je rekao, biti pet ili sedam vanstranačkih ličnosti, a on očekuje i da će u novoj vladi biti Kori Udovički mada nije precizirao u kom resoru.

Ipak, konačnu odluku o izgledu nove vlade doneće Glavni odbor SNS 25. aprila. Sednica Glavnog odbora biće održana u centru Sava.

Izvor: Blic / foto: Beta/Milos Miškov

Pogledajte još