Srbija ima novu Skupštinu: Poslanici položili zakletvu

Koraću, kao najstarijem poslaniku, u radu su pomagala četiri najmlađa - Katarina Šušnjar iz SNS, Nevena Stojanović iz koalicije SPS-PUPS-JS, Jovana Jovanović iz DS i Aleksandar Senić iz NDS.

Mandati poslanika su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o uslaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izboren komisije o sporovedenim izborima.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potredsednik i drugi zvanični, zakazan je za 23. april. Danas je Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je o mogućnosti rotiranja na mestu predsednika parlamenta u naredne četiri godine, što je inicijativa SNS.

U sali je danas bilo prisutno 245 poslanika.

Polaganju zakletve je prethodila jednočasovna pauza kako bi tročlana komisija podnela izveštaj o saglasnosti uverenja o izboru za narodne poslanike i izveštaja Republičke izborne komisije o izborima sprovedenim 16. marta.

Poslanici su sa 240 glasova za i pet poslanika koji nisu glasali izabrali u tročlanu komisiju Milisava Petronijevića iz SPS-a (predsedavajući), Janu Ljubičić iz SNS-a i Vesnu Martinović iz DS-a.

Na osnovu izveštaja te komisije potvrđeni su mandati novim poslanicima, a smatra se da je Skupština konstituisana potvrđivanjem dve trećine od 250 mandata.

Poslanike su na ulazu u zgradu republičkog parlamenta dočekali gardisti Vojske Srbije, a sednica je počela intoniranjem himne "Bože pravde", koju je izveo hor Akademskog kulutrno-umetničkog društva "Lola".

Sednici su prisustvovali ministri u tehničkoj vladi - ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, nekadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, državni sekretar u MUP-u Vanja Vukić, lider DS Dragan Đilas, doskorašnji šef poslanika SNS Zoran Babić...

Među prvima su u najviše zakonodavno telo pristigli i najmlađi poslanici, među kojima poslanica DS Jovana Jovanović i predstavnik SNS Aleksandar Jovičić, a novinarske ekipe već biraju novu najlepšu poslanicu.

Budući da se skupština konstituiše na rođendan dosadašnjeg šefa poslanika SNS Zorana Babića, koji u skupštinskim kuloarima slovi i za jednog od mogućih budućih predsednika parlamenta, on je skupštinske izveštače častio tortom i sokovima.

U parlament je stigao i dosadašnji premijer i lider SPS Ivica Dačić, koga su mediji već videli kao novog šefa diplomatije, a novinare koji su mu odmah prišli pozdravio je na engleskom: "Haj" (Hi).

Za nove poslanike, koji do sada nisu sedeli u skupštinskim klupama, pripremljeno je uputstvo za korišćenje sistema u velikoj sali i kako da očitaju karticu, prijave se za diskusiju ili glasaju.

Smatra se da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se biraju novi predsednik parlamenta, njegovi potpredsednici i imenuje se generalni sekretar.

Takođe, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Srpska napredna stranka u novom sazivu, od 250 mesta, imaće 158 poslanika, koalicija SPS-PUPS-JS 44, Demokratska stranka 19, Nova demokratska stranka 18, Savez vojvođanskih Mađara šest, SDA Sandžaka tri i Partija za demokratsko delovanje dva poslanika.

Izvor: b92/ foto: Beta/Nenad Stojanovic

Pogledajte još