Siniša Mali izabran za gradonačelnika

Foto: Miloš Miškov / Beta

Do sada je konstatovan prestanak mandata pojedinim funkcionerima, i izglasana Gradska izborna komisija. Njegov zamenik biće Andreja Mladenović iz DSS, dok će gradski menadžer biti Goran Vesić, dosadašnji sekretar Privremenog veća.

Mali je, u prvom obraćanju odbornicima u Skupštini grada, rekao da je poznat kao čovek koji sluša i prihvata savete, kao i da veruje da će novi tim opravdati očekivanja koja su pred njega postavljena.
 
- Hvala svim odbornicima na ukazanom poverenju, opoziciji na konstruktinoj raspravi -
”
rekao je Mali.
 
On je istakao da će uvažavati mišljenje i predloge svih odbornika, jer su svi na istom zadatku, navodeći da će njegova vrata uvek biti otvorena, kako bi svi zajedno pomogli da Beograđani žive bolje.
 
Najsrdačnije čestitke Mali je dobio od svoje supruge.
 
U Skupštinu grada Beograda ranije je stigao zvaničan predlog da Siniša Mali bude kandidat za gradonačelnika Beograda. Njega je predložio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

- Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Ja sam se probudio kao kandidat za gradonačelnika - ovim rečima počeo je Siniša Mali svoje izlaganje pred odbornicima Skupštine.

Đilas čestitao Malom i nije se javio za reč

Dragan Đilas je napustio sednici Skupštine grada Beograda. Dok je trajala rasprava o gradonačelniku Đilas je ustao prišao Siniši Malom i čestitao mu. Na iznenađenje mnogih Dragan Đilas se nije javio za reč, već se vratio u Republičku parlament.

Na izlazu iz sale nije davao izjave, ali je, u prolazu, odgovorio na pitanj novinara, "zašto se nije javio za reč kada je mogao?".

"Nemam ja tu šta da kažem, govoriće moja Odborničak grupa. Došao sam da čestitam Siniši Malom, na izboru i vraćam se u Republički parlament"
rekao je bivši gradonačelnik.

Mali: Prioritet konsolidacija gradskih finansija

Prioritet vlasti u Beogradu biće konsolidacija gradskih finansija koja će se sastojati u agresivnim merama štednje, smanjenju neposrednih troškova i podsticanjem investicija i zaposlenosti, rekao je danas kandidat za gradonačelnika Beograda Siniša Mali.

Obrazlažući svoj program pred odbornicima u Skupštini grada Beograda, Mali je rekao da će među prioritetima biti i povećanje efikasnosti gradske uprave, kao i vođenje odgovorne socijalne politike.

Paralelno sa rebalansom republičkog budžeta, istakao je Mali, u narednih nekoliko nedelja izaći će se i sa predlogom budžeta grada koji će u sebi sadržati predloge mera za poboljšanje života svih Beograđana. On je istakao i da mora da se radi na podsticanju investicija i zaposlenosti navodeći da “Beograd treba da bude grad kranova, gradilišta i dizalica”.

Kako javlja reporter "Blica", bivši gradonačelnik Dragan Đilas stigao je u Skupštinu grada u trenutku kada je počela tačka u kojoj će biti izglasan gradonačelnik.

Imenovan sastav Gradske izborne komisije

Skupština grada Beograda imenovala je novi sastav Gradske izborne komisije, a predsednik tog tela i u novom sazivu biće Zoran Lukić, koga je predložila Srpska napredna stranka. Za zamenika predsednika imenovana je Biljana Živković, takođe na predlog SNS, dok će sekretar GIK-a i u narednom periodu biti Sandra Pantelić. GIK će imati predsednika i 14 članova, a predsednik, članovi komisije i sekretar imaju zamenike.

Prestali mandati Zorani Mihajlović, Nebojši Stefanoviću, Nikoli Selakoviću...

Prestao je mandat odbornika Skupštine grada Zorani Mihajlović, Nebojši Stefanoviću, Nikoli Selakoviću, Aleksandru Vulinu i Vanji Udovičiću.

Usvojen je i predlog rešenja o razrešenju i imenovanju gradske izborne komisije.

Na početku sednice Zoran Alimpić, odbornik Demokratske stranke deset minuta je obrazlagao zbog čega bi skupština grada trebalo da poništi devet odluka koje je Privremeno veće donelo 18. aprila. Najviše pažnji posetio je odluci da gradsko građevinsko zemljište može da se prodaje. Njegov predlog je odbijen, a "za" su glasali samo odbornici DS-a.

Kako javlja reporter "Blica", 15-tak odbornika već je tokom prve pauze odmah došlo do skupštinskog kafea gde su kupili sendviče.

Čestitke Andreji Mladenoviću

Kako javlja reporter "Blica", oko 15.15 sati u skupštinsku salu došla je većina odbornika. S obzirom na to da se ranije znalo da će Andreja Mladenović biti izabran za zamenika gradonačelnika mnogi odbornici mu već prilaze i čestitaju.

Odbornici Srpske napredne stranke su najvredniji i već su popunili skoro sva svoja mesta u velikoj sali, gde se održava sednica.

Siniša Mali stigao u pratnji Gorana Vesića i Aleksandra Jovičića

Malo posle 15.30 sati u Skuppštinu je stigao i Siniša Mali u pratnji Gorana Vesića i Aleksandra Jovičića. Ovaj trio, dobro raspoložen, krasile su crvene kravate, a budući gradonačelnik raspoloženo je mahao novinarima i pitao kako su.

Sednica počela sa 40 minuta zakašnjenja

Sednica je počela oko 15.40 sati, sa 40 zakašnjenja, zbog čega se predsednik Skupštine Nikola Nikodijević izvinio i rekao da su za kažnenje "krivi" tehnički problemi.

Odbornička grupa Demokratske stranke podnela predsedniku Skupštine predlog odluke o poništavanju devet odluka Privremenog veća koji su donete 18. aprila. Među njima je i odluka o utvrđivanju kriterijuma i merila za obim budžeta gradskih opština.

Pogledajte još