Ministarka upozorava Elektroprivredu i Srbijagas: EPS samo u PR sektoru ima 70 stalno zaposlenih

Ne mogu da razumem da jedno javno preduzeće ima 70 zaposlenih u PR sektoru, za koje je izdvojeno 80 miliona dinara, a da istovremeno angažuje eksterne kuće za odnose sa javnošću - rekla je Mihajlović na početku javne rasprave o strategiji razvoja energetike.

- Dakle, ili ćete u Elektroprivredi Srbije imati 70 ljudi koji se bave odnosima sa javnošću i da vidimo šta to rade, ili ćete imati eksterno angažovane agencije. Ili jedni, ili drugi - poručila je Mihajlović, uz opasku da ni Vlada Srbije nema 70 PR službenika.

Ona je najavila da će Ministarstvo energetike u narednih 10 dana pripremiti kompletan izveštaj o "ostalim troškovima" u javnim preduzećima, koji će poslati tim preduzećima, ali i Ministarstvu finansija.

- Neću da dozvolim da mi se govori kako će energetski sistem stati ako se krene u racionalizaciju. Staće ako krenemo u racionalizaciju održavanja, ali neće stati ako se krene u racionalizaciju raznih konsultantskih kuća ili PR agencija - rekla je Mihajlović.

Govoreći o početku grejne sezone, ona je konstatovala da su u prethodnim godinama javna preduzeća funkcionisala po principu "ako nam ne date pare neće biti ni gasa ni struje".

- Gasa će biti, jer ga ima dovoljno. Ako direktor Srbijagasa nije sposoban da napravi dogovor sa ruskim partnerima, napraviće ga Vlada Srbije - upozorila je Mihajlović.

Ona je objasnila da je Srbijagas tražio 200 miliona evra i da je to pitanje kojim će se baviti Ministarstvo finansija.

- Ja samo znam da politike koja je do sada vođena više neće biti, jer neće biti kraja ako se stalno budu obezbeđivale stotine i stotine miliona, a u isto vreme imamo i problem sa nereformisanim Srbijagasom - rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da je vizija Srbije da postane skladište i tranzitni koridor za energente, jer treba iskoristiti geografski i geopolitički položaj zemlje, koja se graniči sa osam država.

Izvor: Blic

Pogledajte još