Dačić: S Putinom sam sagledao realno situaciju u vezi Kosova

Dačić je rekao da su Putin i premijer Rusije Dmitrij Medvedev obećali da će u okviru svojih razgovora s vodećim svetskim državnicima probati da se konsultuju sa njima o naboljim načinama i metodama na koje bi moglo da se reši pitanje Kosova u obostranom interesu.

- Putin mi je obećao da će o tome razgovarati sa vodeći državnicima zapada, od SAD, Nemačke, Francuske... Siguran sam da će to mnogo doprineti da i oni vide da neko stoji iza nas, jer ovako je izgledalo da je Srbija sama na međunarodnoj sceni, okružena zemljama koje su gotovo sve članice NATO pakta ili idu ka NATO paktu i zemljama koje idu ka EU - rekao je Dačić.

On je naveo da je Putin realan čovek, da ima racionalan pristup problemima i da je svestan situacije, okruženja i geopolitičkog položaja Srbije i dodao da Rusija ne očekuje da Srbije promeni svoj strateški pravac ka Evropskoj uniji.

- Mi se ne graničimo sa Rusijom. Želimo najbliže moguće odnose s Rusijom. Rusija je najveći prijatelj koga imamo na celom svetu. Treba da nađemo prave forme za razvoj odnosa - kazao je Dačić i dodao da Srbija u teškim okolnostima ne može sama.

Dačić je rekao da je nekorektno da Srbija misli da će se tako lako pregovori s Prištinom vratiti pod okrilje Ujedinjenih nacija.

- Moramo da budemo iskreni i pošteni - mi smo prebacili problem na EU predlogom Srbije koji je usvojen u okviru Rezolucije Generalne skupštine UN a da nismo konsultovali i obavestili Rusiju. Sada je malo nekorektno da mislimo da će tako lako moći da se taj proces vrati u UN - rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Dačić je kazao da je predsedniku Rusije uručio pismo srpskog patrijarha Irineja, a da je Putinu i Medvedevu poklonio po jednu ikonu sa Kosova i dva kandila iz Prizrena.

Medvedev: Osavremenjavati tradicionalno prijateljstvo

Srbija je privilegovan i poseban partner, a pravi prijatelji treba ne samo da razgovoraju telefonom i da se dopisuju, nego i da se sretnu, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev na početku sastanka sa Dačićem.
(old_image)

Medvedev je istakao da tradicionalno prijateljstvo dve zemlje treba osavremenjavati i da parnerski odnosi treba da budu efikasni.

Dačić je izrazio zahvalnost na tome što će se na kraju sastanka potpisati niz sporazuma, posebno izdvojivši Sporazum kojim Vlada Rusije odobrava kredit Srbiji za popunu budžeta.

Dačić je rekao Medvedevu da ono što je do sada urađeno u oblasti energetske saradnje, kao što su razvoj NIS-a i pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji, ima pozitivan efekat na ekonomju Srbije.

On se takođe založio za dalje jačanje bilateralnih odnosa, istakavaši da postoji potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima.

- Rusija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, jer je to naš izbor, ali to ne znači da treba da zaboravimo da je Rusija naš najveći i prvi prijatelj
- izjavio je Dačić.

On je u izjavi za Televiziju Pink istakao da je sada veoma važan period u diplomatskim odnosima Srbije i Rusije i stvaranju međusobnog poverenja.

- Predsednik Putin i premijer Medvedev ni u jednoj rečenici nisu govorili o tome niti imali bilo kakvu dilemu o tome da li Srbija treba da ide ka Evropskoj uniji ili ne. Oni stalno govore da je to naš izbor, ali to ne znači da treba da zaboravimo da je Rusija naš najveći i prvi prijatelj. To je zvanična politika - kazao je Dačić.

Uoči posete srpske delegacije, u Moskvi je najavljeno potpisivanje sporazuma dve strane o dodeli kredita Srbiji u vrednosti 500 miliona dolara, za podršku srpskom budžetu.

Dačić, koji predvodi delegaciju Srbije, sutra završava posetu Rusiji susretom sa zvaničnikom VTB banke Vasilijem Nikolajevićem Titovim.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još