Trupa Akrama Kana na BFI

BEOGRAD, 4. aprila 2014. (Beta) - Gost Beogradskog festivala igre, plesna kompanija Akrama Kana iz Londona nastupiće u subotu u Sava centru u složenoj predstavi posvećenoj ruskom kompozitoru Igoru Stravinskom "U Igorovim mislima" (iTMOi).

Trupa jednog od najsavremenijih koreografa modernog baleta gostovaće u Beogradu posle turneje po Francuskoj, a prikazaće predstavu koja je nastala povodom 100. godišnjice kompozicije Stravinskog "Posvećenje proleću".

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, iako je komad inspirisan Igorom Stravinskim, za koreografiju nisu korišćene njegove kompozicije, već su originalnu muziku napisali kompozitori Ben Frost, Najtin Šouni i Džoslin Puk.

Glumica i izvodjač Ketrin Šaub rekla je da je Kan u toj predstavi želeo da prikaže stanje duha Igora Stravinskog, a koristio je različite ritmove, uključujući i afrički i indijski, jer je poput slavnog ruskog kompozitora i sam "opsednut" ritmom.

"Tu je i telo, pokret, obrisi i pokušaj prodora u nečije misli. Čitav proces predstavlja jedno mentalno putovanje koje još traje", rekla je Šaub i dodala da je njena uloga u predstavi posebna, jer na ona predstavlja centralnu figuru oko koje se sve dešava.

Prema njenim rečima slojevita i duboka predstava nije priča, nego san u kome postoji puno haosa, normalnog ali i pogrešnog sveta, snage, života i smrti.

Predstava "U Igorovim mislima" premijerno je izvedena 2013. godine u Grenoblu, a u komadu učestvuje 11 umetnika plesne kompanije Akrama Kana.

Pogledajte još