Šest domaćih kandidata za Oskara

Na osnovu pristiglih prijava, filmovi koji ispunjavaju tražene uslove američke i naše Akademije su "Krugovi" Srdana Golubovića, "Led" Jelene Bajić-Jočić, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, "Odumiranje" Miloša Pušića, "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića i "Falsifikator" Gorana Markovića.

Stručni odbor AFUN-a čiji su članovi danas izabrani sa jednogodišnjim mandatom za izbor domaćeg kandidata za ovogodišnju, 86. dodelu nagrada Oskar ocenjivaće filmove od 27. do 29. avgusta.

Odluka o izboru domaćeg kandidata biće doneta 31. avgusta
, kako bi se producentu omogućilo da preuzme sve neophodne dopunske radnje u vezi sa opremanjem filma u skladu sa tehničkim pravilima i dostavi ga Američkoj akademiji do 1. oktobra.

Članovi stručnog odbora AFUN-a
su glumci Ivan Bekjarev, Radmila Živković, Sloboda Mićalović, Ljubiša Smoki Samardžić, producent Aleksandar Avramović, reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, dr Nikola Stojanović, direktori fotografije Predrag Bambić i Milan Spasić, fimolozi dr Petar Volk, Tomislav Gavrić, Božidar Zečević.

U stručnom odboru su i montažerka Ljiljana Lana Vukobratović, masker Stanisalava Zarić, scenograf Miljen Kreka Kljaković, kompozitor Kornelije Bata Kovač i dizajner zvuka Veljko Hajduković.

Predstojeća 85. dodela nagrada Američke filmske akademije će se desiti 2. marta 2104. godine, a vodiće je je američka televizisjka voditeljka i glumica Elen Dedženeris.

Prošlogodišnjeg Oskara za najbolji strain fim dobio je režiser Mihael haneke za istvarenje “Ljubav”.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još