Provokativni performans o Ustavu Srbije

NOVI SAD, 26. januara 2012. (Beta) - Performans novosadskog umetnika Živka Grozdanića Gere pod nazivom "Ustav" biće održan u petak uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.

U tom performansu Grozdanić leži na gvozdenom krevetu obučen u mačevalačko odelo. U desnoj ruci kleštima drži bele keramičke pločice na kojima su ispisani nazivi gradova u Srbiji, a iz njegove leve ruke curi krv na Ustav Srbije, uz ritam himne koja se emituje i sluša unazad.

Osoba u crnom odelu sa crnom čarapom preko glave uzima svaku pločicu i glasno čita nazive gradova sa njih, a zatim ih stavlja u makaze i čekićem ih razbija jednu po jednu na velikom čeličnom nakovnju.

"Ustav Srbije u svojoj osnovi predstavlja legalan okvir za moguće sukobe, u ovom slučaju sa albanskim stanovništom sa Kosova", napisao je Grozdanić u najavi performansa.

Performans počinje u CZKD-u u 19 sati, a Grozdanić ga organizuje u saradnji sa organizacijom "Ateisti Srbije". Uvodnu reč imaće profesorka Ustavnog prava Marijana Pajvančić.

Pogledajte još