FEDIS: Montevideo u konkurenciji za Zlatnu antenu

Festival se održava se 9. i 10. oktobra 2013. godine u Kulturnom centru Čukarica i bioskopu Palas Šumadija na Banovom brdu. Festival, već u trećoj godini postojanja, dobio je međunarodni karakter, a u konkurenciji za nagradu Zlatna antena nalaze 11 domaćih TV i mini serija, kao i tri iz regiona.

Prvi i jedini festival domaćih igranih serija u Evropi, ove godine imaće rekordan broj učesnika – 16 TV i mini serija i više od 90 nominovanih glumaca, reditelja, scenarista i drugih televijskih poslenika.

U konkurenciji za nagradu Zlatna antena u svim kategorijama prijavljene su TV serije: Drug Crni u NOB-u, Pevaj brate (2. sezona), Folk, Jagodići, Zvezdara, Na putu za Montevideo i Šešir profesora Koste Vujića.

Mini serije predstavljaće Led, Zverinjak, Ustanička ulica i Parada, a iz regiona prijavljene su TV serije: Budva na pjenu od mora (Crna Gora), Lud, zbunjen normalan (BiH) i Larin izbor (Hrvatska).

U ulozi gostiju, na jedinstvnoj manifestaciji u Evropi posvećenoj igranoj dramskoj formi, pojaviće se ostvarenja Državni posao i Dama bez blama.

Nagrade
Festival domaćih igranih serija osim nagrada Zlatna antena za najboljeg glumca, glumicu i glumački par, dodeljuje se i za najbolju režiju, scenario, fotografiju, kostim, montažu i muziku. O nagradama odlučuje sedmočlani stučni žiri, sastavljen od uglednih profesora, TV kritičara i novinara. Glumici i glumcu koji su ostvarili zapaženu rolu, dodeljuje se i Povelja za zapaženu ulogu, a producentskim kućama i pojedincima koji su dali veliki doprinos afirmaciji srpske TV produkcije dodeljuje se specijalna Zlatna antena.

Pokretač manifestacije i direktor FEDIS-a, Nenad Milenković, ističe svoje zadovoljstvo brojem prijavljenih TV serija učesnica i najavljuje najbolji FEDIS do sada.

"Veoma sam zadovoljan odzivom producentskih kuća, ali i podrškom koja je s njihove strane pokrenuta još prošle godine, kada su Ministarstvu kulture poslali pismo u kome su istakli značaj FEDIS-a, za afirmaciju i zaštitu domaćeg igrane produkcije. Kao rezultat stigla je podrška Ministarstva kulture i informisanja, a veoma sam zahvalan generalnom spozoru - opštini Čukarica sa kojoj sam sklopio dugoročni sporazum o saradnji. Takva podrška prija, ali i obavezuje da manifestacija bude na vrhuskom nivou, a ja obećavam da će ove godine FEDIS biti najbolji do sada", kaže Milenković.

Ovogodišnji Festival domaćih igranih serija otvoriće prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatna antena za najbolju režiju TV serije „Montevideo, Bog te video“, Dragan Bjelogrlić.

"Raduje me veliki broj učesnika i činjenica da FEDIS uspešno nastavlja svoje postojanje. To znači da dobra ideja i upornost uvek daju rezultat. Ovakva manifestacija bila je veoma neophodna našoj televizijskoj produkciji i vrlo je važno da se istraje u inistiranju na vrednovanju kvaliteta"
, ističe ugledni glumac i reditelj.

(old_image) Bjelogrlić i Milenković na prošlogodišnjoj dodeli nagrada

Njegov kolega Radoš Bajić značaj manifestacije vidi u tome što će FEDIS „staje u zaštitu domaće TV produkcije od uvoznih jeftinih serija“.

"Prorekao sam dug vek, veliku i svetlu budućnost Festivalu domaćih igranih serija. Kao i moja serija „Selo gori, a baba se češlja“, nastao je iz pepela i za kratko vreme zasluži veliki ugled i značaj za srpsku televizijsku produkciju, njene aktere, ali i njihove porodice koje žive od uspeha projekata. Svaka čast
", kaže Bajić.

Pogledajte još