Srbiji stigle tužbe za solarni park

Na adresu premijera Srbije Ivice Dačića nedavno je stiglo pismo američke advokatske kancelarije "Šafec Lindzi" (Chaffetz Lindsey LLP) koja ga je obavestila da je u ime svog klijenta "Sekjurum ekviti partnersa" (Securum Equity Partners), pokrenula sudski spor pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, saznaje "Danas".

U tužbi se traži da Srbija isplati odštetu od 160 miliona evra kompaniji "Sekjurum ekviti partners" zbog neispunjavanja obaveza predviđenih ugovorom raskinutim u avgustu.

Američka kompanija "Sekjurum ekviti partners" bila je zainteresovana za izgradnju solarnog parka u Srbiji ukupne instalisane snage od 1.000 megavati.

U naredna tri meseca postoji mogućnost vansudskog poravnanja između naše države i "Sekjurum ekviti partnersa", a ako do toga ne dođe, pred arbitražnim sudom u Vašingtonu počeće proces protiv države Srbije.

Ova firma je ranije tužbu protiv Srbije zbog istog slučaja pokrenula i pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu. Početak suđenja i u Vašingtonu i u Londonu zakazan je za 29. januar naredne godine.

Kako "Danas" saznaje, advokatska kancelarija "Šafec Lindzi" veoma je optimistična i smatra da će njen klijent dobiti sudsku borbu.

Takav stav advokati zasnivaju na tome da je Srbija 2007. godine potpisala konvenciju o formiranju Internacionalnog centra za investicione odštete ICSID, tela koje deluje pri Svetskoj banci, čime se obavezala da nadoknadi štetu kompanijama koje njenom greškom nisu uspele da realizuju planiranu investiciju.

Prema saznanjima do kojih je došao list "Danas", "Sekjurum ekviti partners" se za drugu tužbu pred sudom u Vašingtonu i obaveštavanje premijera Srbije o celokupnoj situaciji odlučio nakon neuspelog procesa pregovaranja, koji je prema tvrdnjama iz te firme započela ministarka Zorana Mihajlović.

Naime, nakon što je "Sekjurum ekviti partners" preko svojih advokata obavestio čelnike Vlade Srbije i resorno Ministarstvo energetike da je ugovor o solarnom parku raskinut, ministarka energetike Zorana Mihajlović je 20. avgusta u svom pismu informisala "Sekjurum ekviti partners" da Vlada Srbije i njeno ministarstvo i dalje očekuju implementaciju sporazuma i smatra da je realizacija projekta od zajedničkog interesa.

U tom smislu, ministarka je predložila sastanak na kojem bi se raspravljalo o mogućnosti nastavka posla. Advokatska kancelarija "Bejker end Mekinzi" (Baker and McKenzie) iz Luksemburga koja zastupa "Sekjurum ekviti partners" u sporu protiv Srbije pred Međunarodnim arbitražnim sudom odgovorila je na taj dopis ministarke da njen klijent ne može da prihvati nastavak projekta, ali da prihvata razgovor u vezi sa vansudskim poravnjanjem.

U svom odgovoru ministarka je ponovila stav da je raskidanje ugovora podjednako štetno za obe strane i predložila sastanak u drugoj polovini septembra.

"Bejker end Mekinzi" je na to odgovorio ponovivši stav svog klijenta da se tokom razgovora može doći do vansudskog poravnanja i predložio da se sastanak održi 18. septembra i razgovora koji je i realizovan.

Na njemu su advokati koji zastupaju "Uan giga solar park inkjubejtor" (One Giga Solar Park Incubator) i "Uan giga prodžekt" (One Giga Project), firme "Sekurum ekviti partners" u Srbiji, izneli predlog da visina vansudskog poravnanja bude 40 miliona evra.

Ministarka Mihajlović se nije pojavila na tom sastanku, a prisutni predstavnici ministarstva su drugu stranu obavestili da nemaju ingerencije da razgovaraju o vansudskom poravnanju.

"Bejker end Mekinzi" je nakon sastanka dostavio u pismenoj formi Ministarstvu enegetike rok do 23. septembra da prihvati predlog o vansudskom poravnanju.

Ministarka Mihajlović je na to odgovorila da je Srbija sa svoje strane učinila sve što je bilo potrebno da se projekat ostvari i da je klijent luksemburške kompanije taj koji nanosi štetu državi Srbiji ako se sporazum ne sprovede.

Ministarka dalje ističe da je samo Vlada Srbije nadležna za razmatranje predloga koji je izneo "Bejker end Mekinzi" u ime svog klijenta i predložila da se rok za odgovor produži na period od dve sedmice kako bi se omogućilo upoznavanje članova Vlade o iznetom predlogu.

Advokati "Sekjurum ekviti partnersa" su nakon toga odredili novi rok zaključno sa 3. oktobrom do kada Vlada Srbije treba da se izjasni o predlogu vansudskog poravnanja.

Ministarka Mihajlović se oglasila povodom tog zahteva, opet negirajući da je Srbija odgovorna za raskid ugovora i uz tvrdnju da obustava projekta nije u interesu nijedne od strana i predložila nove razgovore.

"Bejker end Mekinzi" sa svoje strane upućuje pismo ministarki u kojem ističe da odgovor nije stigao do predviđenog datuma, te je obaveštava da je započeo korake u vezi sa sudskim procesom u Londonu.

Nakon svega toga 14. oktobra ministarka Mihajlović predlaže drugoj strani sastanak bez advokata na kojem bi se razgovaralo o daljoj implementaciji projekta.

U odgovoru "Uan giga solar park inkjubejtora" ministarki Mihajlović se između ostalog navodi da ta firma prihvata takav razgovor samo o budućim odnosima između Srbije i te kompanije, ali da to neće imati bilo kakvog efekta na tužbu pokrenutu pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu.

Ministarka je odgovorila i predložila da se sastanak održi u petak 25. oktobra u 7 i 30 sati, usput ponovivši da taj projekat treba da se realizuje.

U svom narednom pismu od 31. oktobra upućenog na adresu "Uan giga solar park inkjubejtora" u Beogradu ministarka Mihajlović protestuje što se predstavnici te firme nisu pojavili na predloženom sastanku, dodavši da "su nedelju dana ranije prihvatili da dođu“.

Nadležni iz "Uan giga solar park inkjubejtora" reagovali su negirajući da su prihvatili predlog za taj sastanak.

"Smatramo potpuno bizarnim i čudnim vaš poziv da se sastanemo u 7 i 30 sati. Zbog čega nas niste pozvali da se sastanemo u regularno vreme rada vašeg ministarstva, a to je od 8 i 30 do 17 sati", navodi se u odgovoru "Uan giga solar park inkjubejtora".

Takođe, iz te firme su podsetili da se ministarka Mihajlović nije pojavila na održanom sastanku u Ministarstvu energetike 18. septembra, već ju je predstavljalo osam saradnika od kojih niko nije imao pravo donošenja odluka.

Takav sastanak su u "Uan giga solar park inkjubejtoru" protumačili kao "najobičnije gubljenje vremena“.

Na kraju pisma "Uan giga solar park inkjubejtor" ministarku Mihajlović obaveštava da prekida bilo kakve pregovore s njom i predstavnicima njenog ministarstva.

Izvor: B92, Danas

Pogledajte još