Krstić: Želimo da utvrdimo stanje u javnim preduzećima

Krstić, koji pred poslanicima “brani” izmene Zakona o javnoj svojini, kojim se za godinu dana produžava rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavisna društva mogu podneti zahtev za upis prava svojine, rekao je da se želi da se da realan rok.

"Ministarstvo želi da sprovodi politiku da utvrdi stanje u javnim preduzećima i subjektima i to hoćemo da sprovedemo što pre na način da sebi damo realne rokove, kako ne bi ponovo za šest meseci došli u situaciju da menjamo zakone i produžavamo rokove", rekao je ministar finansija.

Krstić se izvinio poslanicima što nije mogao da prisustvuje u Skupštini Srbije u petak, 4. oktobra, kada je umesto njega ta zakonska rešenja branio ministar Igor Mirović.

On je objasnio da se prethodnih dana puno radilo na ekonomskim merama i da je u petak razgovarao sa investitorima i zbog toga nije mogao da dodje u parlament.

Krstić je ukazao da je postojeći zakon o javnoj svojini usvojen septembra 2011. godine, a da njegovo nesprovodjenje problem ne samo aktuelne već i prethodne vlade, ali da se taj problem sada rešava.

On je naveo da pretpostavlja da kada je zakon donošen, nije postavljen realan rok.

Ministar finansija je objasnio da je taj rok od godinu dana sada odredjen nakon konsultacija sa velikim sistemima i da je to sada rok u kome će preduzeća zaista to moći da urade.

Odgovarajući na kritiku opozicije zašto su izmene zakona u poslednjem trenutku poslate u skupštinsku proceduru, Krstić je rekao da zakon predvidja "mehanizme pretnje" javnim preduzećima ukoliko ne popišu imovinu.

"Ukoliko imate taj mehanizam, hoćete da ga držite do poslednjeg trenutka kako bi što više imovine bilo upisano po ovom zakonu”"
, rekao je Krstić, koji je ukazao da su iz DS došla tri različita amandmana kojim se traži kako produženje tog roka za tri meseca, za šest meseci, a trećim da se taj rok uopšte ne produži.

Parlament će razmatrati jedina dva amandmana na izmene zakona koje je podnela Demokratska stranka.

Poslanik Janko Veselinović zatražio je amandmanom da se rok, koji ističe 6. oktobra, ne produžava, jer bi se time stvorili dodatni troškovi za državu, a onemogućilo bi se i stavljanje u funkciju te imovine.

On je naveo da su javna preduzeća imala dve godine da podnesu zahtev i da je nedopustivo da se taj rok produži za još godinu dana, kako to predvidjaju izmene zakona.

Njegov stranački kolega Srđan Milivojević, međutim, zatražio je da se taj rok produži za šet meseci.

Milivojević je istakao da veliki broj preduzeća nije podneo zahtev za upis prava svojine u javnoj evidenciji o nepokretnostima i pravima na njima i da je neophodno da se rok blagovremeno produži.

Izmene Zakona predvidjaju da se na još godinu dana produži rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavisna društva mogu podneti zahtev za upis prava svojine, jer veliki broj preduzeća to nije uradio do isteka zakonskog roka - 6. oktobra ove godine.

Zakon o javnoj svojini usvojen je 2011. godine.

Blic

Pogledajte još