Ekspert Svetske banke: Kredit Srbiji zavisi od sudbine153 firme

"Ova preduzeća godišnje pojedu od 200 do 250 miliona evra. Državi duguju 1,5 milijardi evra za poreze i doprinose, duguju i Fondu za razvoj, EPS-u i komunalnim preduzećima", kaže za “Blic” ekspert Svetske banke Duško Vasiljević, i dodaje da bi Srbija na kredit mogla da računa u junu ili julu ako SB proceni da je makroekonomsko stanje zadovoljavajuće.

Postoji li politička volja da se ovaj problem reši?

"Politička volja je postojala, ali ne i stabilnost kako bi se sve sprovelo do kraja. Za godinu dana Vlada je imala tri ministra privrede i svaki je imao svoj pristup. Sada, hteli ili ne, moraćemo da se suočimo s problemom tih preduzeća. Podsetiću da je Ustavni sud doneo odluku da se preduzećima u restrukturiranju ukida zaštita od poverilaca 14. maja, što znači da ove firme više neće biti zaštićene i da će im zbog dugova biti moguće blokirati račune."

U tim firmama radi 53.000 ljudi. Procenjuje se da će bez posla ostati 40.000.

"Radnici će imati problema. Kad preduzeće ode u stečaj, radnici gube i pravo na otpremninu. Zato se Vlada mora postarati da radnici dobiju otpremnine pre nego što firme odu u stečaj. U nekim od ovih preduzeća najveći poverilac je država, tako da je tu moguće odložiti pokretanje stečaja. Međutim, gotovo sva od ovih preduzeća imaju komercijalne poverioce i na njih Vlada ne može da vrši pritisak, tako da uvek postoji rizik da dođe do nekontrolisanog pokretanja stečajnog postupka."

Opširnije na Blic

Izvor: Blic
Foto: Wikipedia - Shiny Things

Pogledajte još