Novi Sad prvi u Evropi dobija šoping centar „Big CEE“

Novi Sad prvi u Evropi dobija šoping centar „Big CEE“

PROSTOR - Prvi šoping centar izraelske kompanije „Big CEE“ u Evropi biće izgrađen sledeće godine u Novom Sadu. Ta investicija, vredna 70 miliona evra, prva je u nizu ulaganja u Srbiju, najavio je generalni direktor korporacije „Big CEE“ Robert Jahav.

Prema njegovim rečima, ubuduće će biti izgrađeno dvadesetak centara „Big CEE“, a ovaj prvi, imaće površinu od 30.000 kvadratnih metara, uz upravnu zgradu od oko 12.000 kvadrata i besplatno parkiralište sa 1.500 mesta.

Novi šoping centar biće lociran na Sentandrejskom putu broj 11, kod Mlekare, a u izradi projekta i njegovoj izgradnji biće angažovano nekoliko novosadskih preduzeća. Gradnja će početi na startu sledeće građevinske sezone, a očekuje se da objekat bude otvoren do kraja 2009. godine, što bi trebalo da obezbedi oko 1.000 novih radnih mesta.
- Naša kompanija se na globalnom nivou bavi izgradnjom šoping centara. Novi Sad smo prepoznali kao sjajno strateško mesto za početak delatnosti u Srbiji - kaže Jahav, ističući da je kod nas izražena potreba za modernim multifunkcionalni šoping kompleksima.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da je ovo prva u nizu stranih investicija u glavnom gradu Vojvodine. Gradska vlast je u predizbornoj kampanji najavljivala više od 100 miliona evra investicija i, kako kažu u Gradskoj kući, u poslednja tri meseca za ulaganje u Novi Sad zainteresovane su holandske, belgijske, izraelske, italijanske i austrijske firme.
- Interesovanje je zaista veliko, a pre svega je usredsređeno na otvaranje velikih tržnih centara. Prema mišljenju stranih investitora, Novi Sad bi morao da ima najmanje tri do pet ovakvih centara. Njihovo otvaranje trebalo bi za sobom da povuče i svetske proizvođače poput „Kore“, „Bauhausa“ i „Ikee“ - najavljuje gradonačelnik.

Uz „Big CEE“ veliko interesovanje za konkretnu investiciju pokazala je i austrijska „Supernova“ koja bi rado izgradila centar na potezu sadašnje ranžirne stanice i to istog trena kada grad postigne konačni dogovor sa železnicom o vlasništvu nad tom parcelom.

Lajfstajl šoping centri
SPOJ Kompanija „Big CEE“ nastala je spajanjem mađarske „Central European Estates“, u vlasništvu izraelskih milijardera Julija Ofera i Nimroda Rinata i izraelske firme „Big Shopping Centers“.Imaju 11 šoping centara u Izraelu, devet u izgradnji, a novosadski, za koji je ugovor zvanično potpisan juče, biće prvi u Evropi. Procenjuje se da će svaki tržni centar koji izgrade u Srbiji vredeti između 20 i 50 miliona evra, a planira se gradnja različitih vrsta šoping-centara, uključujući otvorene molove i tzv. „lifestyle“ molove. „CEE“ će graditi i najveći poslovno-stambeni kompleks u Beogradu (460.000 kvadrata), vredan 400 miliona evra.www.24sata.co.rs

Postavi komentar


0/1200Komentari korisnika (1)

Danijela
Da li neko zna da li postoji zvanica stranica „Big CEE“ centra, gde moze da se konkurise za radno mesto ? Hvala
27. sep 2012. u 19:57

Ankete

Koliko seksa je potrebno za sreću?
Rezultati ankete