Logor Banjica /Logoraši/ 1941-1944

U okviru manifestacije Dani Beograda 2009. 

Logor Banjica /Logoraši/ 1941-1944
Kroz logor Banjica od 10. jula 1941. do 3. oktobra 1944. prošlo je 23.637 zatočenika zvanično ubeleženih u 8 knjiga o evidenciji pritvorenika, koje je uredno vodila logorska uprava, sa detaljnim podacima o datumu streljanja, puštanja na slobodu ili odvođenja u druge logore širom Evrope. U logor su dovođeni: predratni opozicionari državnog režima, intelektualci, patriote i demokrate, zarobljeni partizani, ilegalci, komunisti i levičarski opredeljeni građani, pripadnici četničkog pokreta, građani zahvaćeni policijskim racijama, taoci, zemljoradnici. Zatočenici su bili razne starosne dobi, starci, majke sa decom (nekad tek rođenim bebama), muškarci i žene raznih nacionalnosti. Najviše zatočenika je bilo u mladalačkom dobu od 20 do 30 godina.
Sa namerom da se građani podsete na žrtve u II svetskom ratu, na izložbi će biti prikazani skenovi knjiga i fotografije pritvorenika raspoređenih u prostoru, a na monitorina će biti prikazano: izgled koncetracionog logora Banjica, fotografije predstavnika nemačkih i srpskih kvislinških vlasti, zatočenici logora (hapšeni od strane SS, Gestapoa, odeljenja Specijalne i Krivične policije Uprave grada Beograda, načelstva srezova i Predstojništva gradske policije, nemačke vojske, feldkomandanture, Srpske državne straže, i četnika), streljanje poslednje grupe zatočenika u logoru, asanacija terena strelišta u Jajincima, ekshumacija, identifikacija i sahrana žrtava logora Banjica. Vizuelni efekat prati iščitavanje imena streljanih zatočenika.

Ovom dostojanstvenom i potresnom izložbom Istorijski arhiv Beograda najavljuje izdanje originalnih knjiga građe Banjičkog logora čija se promocija očekuje 9. maja 2009. godine.

Postavi komentar


0/1200Ankete

Koliko seksa je potrebno za sreću?
Rezultati ankete