Horor maske iz studija mladih filmskih umetnika

Horor maske iz studija mladih filmskih umetnika

Maske đavola, zombija i čudovišta koja vas progone kroz noćne more posle gledanja filmova poput „Šejtanov ratnik", uskoro će moći da se vide, ali i pipnu na izložbi Sendija Kumalakante i njegove umetničke grupe u „Magacinu" u ulici Kraljevića Marka, od 19. do 25 decembra.

HOROR - Pre izložbe na kojoj će Kumalakante, inače akademski vajar, pokazati potpuno nove maske i filmske rekvizite, 18. novembra će u Domu omladine biti priređena kratka prezentacija o specijalnim efektima na filmu, a gost će biti glumac Marko Mrđenović.
- Marko, koji je igrao ulogu turskog đavola u „Šejtanovom ratniku", verovatno je osoba koja je najviše nosila moje maske. Na prezentaciji ćemo na licu mesta praviti maske i odmah ih nanositi na lice - kaže Sendi Kumalakante za „24 sata".

Inače, kako objašnjava mladi vajar, maske se prave najmanje sedam dana. Proces počinje tako što se uzme otisak lica glumca od kojeg se izvaja oblik za kalup (zavisno od materijala od kojeg se prave, maske mogu da budu iz jednog ili više delova) pa se lepi na lice glumca tako da mu prati izraz i svaki pokret.
- Upečatljivost maske zavisi od materijala od kojeg se pravi. Najviše radim želatinske maske, i to od želatina koji se koristi za „jafa” keks - priča Kumalakante.

Sendi i njegove saradnice, Biljana Lana Ranković i Beca Ranković, za izložbu u „Magacinu" pripremili su originalne maske, neke od onih koje nisu bile zapažene ili iskorišćene u filmovima, kao i skice za „Osvetu Šejtanovu", nastavak filma „Šejtanov ratnik". Takođe, snimaju se i kratki filmovi na kojima će se videti kako zapravo izgledaju maske kada uz pomoć glumaca ožive, a cela izložba je zamišljena kao interaktivna postavka sa posetiocima.
- Postavićemo rekvizite i maske koje će moći slobodno da se dodiruju. Ljudi obavezno vole da pipnu eksponate i to najčešće nos na maskama. Imaćemo, na primer, mehaničke glave zombija koje se pomeraju, pa će posetioci moći ručkama da ih pokreću kako žele, tako da zombi može da pomera oči ili otvora usta - kaže Kumalakante.

A. Lađarević

www.24sata.co.yu

Postavi komentar


0/1200Ankete

Koliko seksa je potrebno za sreću?
Rezultati ankete