Novak osvojio Majami: Nadal potpuno nadigran na Floridi

Oni u meč ulaze sveži uz poseban kuriozitet: Noletu je meč polufinala predao Kei Nišikori, Nadalu Tomaš Berdih, a to se nikad nije desilo u Open eri u ovoj fazi takmičenja.

Meč je jubilarni 40, a Rafa vodi sa 22 pobede, dok je Novakova prednost betonska podloga, na kojoj ima učinak 13:7. Poslednja dva puta slavio je Novak, u finalu završnog mastersa u Londonu, zatim i u borbi za trofej Pekinga.

(old_image)

Drugi set: Impresivan početak i ekspresni brejk Novaka!

Već na početku drugog seta Novak je iskoristio samopouzdanje za vođstvo, i to pri servisu protivnika. Došao je do dve vezane brejk lopte, i prva je posle duge razmene završena dijagonalom za 1:0.

U nastavak je ušao sa dve greške za 0:30, ali nije dozvolio rivalu da izbori drugu brejk šansu na meču - vezavši četiri poena, poveo je sa 2:0. Tek onda je Nadal prekinuo niz od tri gema srpskog tenisera, koji je posle 3:1 opet došao do brejk šanse. Uspeo je da se izbori sa velikim pritiskom kako ne bi došao u praktično bezizlaznu situaciju, i uz Novakov slajs koji je završio na mreži smanjio je na 3:2.

No, nije to obeshrabrilo Đokovića, koji potpuno kontroliše igru pri servisu, na šta Nadal nema adekvatan odgovor od trećeg gema na meču. Tako je bilo i do devetog gema, kada je Novak počeo da servira za pobedu.

(old_image)


Prvi set: Novak sprečio brejk na startu, pa ga napravio pred završnicu seta, 6:3

Agresivno je servirao Novak na početku, strpljivo je izgradio prvi poen nateravši Nadala da pošalje lopticu u aut, ali je potom dva puta pogađao mrežu, a onda i aut tik iza Rafine linije, pa je Španac poveo sa 30:15. Novak je izjednačio prvim asom, a onda je uz oštru dijagonalu morao da spreči brejk rivala. To je materijalizovao vezavši još dva poena za osvajanje prvog gema.

Sedam minuta trebalo je Novaku da povede, a Rafa je zatim bio efektan pri servisu: ostavio je osvajača poslednjeg Indijan Velsa na "nuli" za nepuna dva minuta igre. Na to je Novak odgovorio istom merom, bez prepuštenih poena za 2:1. Nastavio se ritam bez prilika za brejk do šestog gema, iako je bilo grešaka na obe strane. Đoković je iz forhenda posustajao pri servisu, ali je uspeo da diktira tempo za 3:2.

Onda je uz pogađanje same linije poveo sa 40:15 za dve brejk šanse. Nadal je hteo agresivnim servisom da ga zaustavi, ali je morao da ga ponovi, što je izveo slabije, da bi poslao lopticu u aut za Novakovih 4:2. Imao je odgovr za napade "kralja šljake" i u nastavku, uz novi as je napravio seriju, čime je došao na korak do osvajanja prvog seta. To je učinio pri servisu, ne dozvolivši Špancu priliku da pripreti, pa će Rafa sigurno žaliti za propuštenom priliku na početku, dok Novak još nije ušao u ritam.

Izvor: Blic
Foto: AP - Wilfredo Lee

Pogledajte još