Kaspersky daje savet: Kako se zaštititi od prevara tokom onlajn kockanja

Privlačnost ideje da bismo mogli dobiti novac a da ne damo ništa zauzvrat, za mnoge je jako snažna, posebno ako je takva mogućnost veoma dostupna, na kompjuterima ili mobilnim uređajima. Zato nije ni čudo što su onlajn kockarnice i klađenje na konjske trke postali toliko popularni.

Međutim, kao i u kockarskoj industriji u stvarnom svetu, legitimne onlajn kockarnice postoje uporedo sa prevarantskim koje koriste spam mailove da dođu do svojih potencijalnih meta. Kako bi pomogao u zaštiti protiv ovh prevara Kaspersky Lab je napravio listu preporuka za one koji vole onlajn kockanje.

Onlajn kockarnice
Spam vesti koje reklamiraju onlajn kockarnice šalju se na svim glavnim jezicima koji se koriste na internetu, ali pre svega na engleskom. Prevarantski sajtovi reklamirani u spamu se pretežno vode iz zemalja gde je kockanje legalno, ali bez obzira sajt će biti dostupan korisnicima širom sveta. Ovo odgovara prevarantima jer će biti teško žrtvama da pronađu vlasnike sajta koji je već nestao sa interneta a još je bio registrovan u drugom delu sveta.

Kako uočiti ilegalan sajt
• Prevaranti koriste jeftine domene kao što su net, biz, info.
• Nelegalne kockarnice posluju bez licenci.
• Prevaranti koriste spam da reklamiraju svoje sajtove (za razliku od legalnih onlajn kockarnica)
• Prevarantska kazina su najčešće napravljena neposredno pre spam mailova i imaju kratak životni vek

Klađenje na konjske trke
Mejl poruke posvećene klađenju na konjske trke su još jedan oblik prevare koji je posebno popularan među kockarskim spamerima. Ovaj tip spama posebno je raširen u Japanu, ali popularnost im takođe raste u SAD i Rusiji. Kako bi dobio preciznu prognozu, potencijalni klijent obično mora da plati unapred. Sajt obećava nadoknadu svakog gubitka ako je predviđanje bilo pogrešno, ali naravno to se nikad ne desi.

Kriminalci koriste sličan pristup u navodnim prevarama oko nameštanja utakmica, gde traže od korisnika da plate za informaciju o “garantovanim” pobednicima.

“Ako se kockate preko interneta, trudite se da pratite ova jednostavna pravila. Prvo, nikad se ne registrujte na sajtovima koji se reklamiraju putem spama. Drugo, stavljajte opklade samo na proverene sajtove – proverite na internetu komentare korisnika. Treće, ignorišite mejlove koji tvrde, na primer, da ste baš vi nasumično odabrani kao dobitnik na lutriji.” komentariše Tatyana Kulikova, viši Spam analitičar u Kaspersky Lab.

Više informacija o ovoj temi, dostupno je na securelist.com.

Pogledajte još