HRVATI MU UGRAĐUJU MIKROČIP U MOZAK: Šumaher će ponovo moći da priča i hoda!?

ZAGREB - Doktor Darko Čudi načelnik neurohirurgije u zagrebačkoj bolnici Dubrava planira da u mozak Mihaela Šumahera ugradi mikročip, koji bi Nemcu posle nesreće trebalo da pomogne da ponovo prohoda i progovori.

Porodica slavnog vozača Formule 1 već je kontaktirala dr Čudija, koji sa svojim timom ima odlične rezultate primenom duboke stimulacije mozga kod pacijenata koji su bili u vegetativnom ili minimalnom stanju svijesti.

"Dvojici mladih ljudi stalo je srce, jedna devojka je doživela tešku saobraćajnu nesreću, dok je drugu udarila struja u kući. U svakom od tih slučajeva posledice su bile izuzetno teške. Pacijenti su bili u minimalnom stanju svesti, a jedna devojka je bila u vegetativnom stanju i uopšte nije komunicirala. Mladom Splićaninu u školi je stalo srce, a posle 75 dana ugradili smo mu stimulator u mozak. Poboljšanje se videlo već posle mesec dana. On je iz bolnice izašao sam, bez pomoći", rekao je dr Čudi.

"Mladić je posle dva meseca počeo da govori i hoda", dodao je on.

Srce je stalo i 23-godišnjem N. R. iz Bosne i Hercegovine, koji je 65 dana bio u minimalnom stanju svesti i nakon toga mu je ugrađen stimulator. Posle 45 dana je izašao iz kome, a nakon 165 dana pacijent je prohodao. M. R. je doživela tešku saobraćajnu nesreću i dugo je bila u minimalnom stanju svesti. Međutim, posle 300 dana krenulo se sa terapijom, a 220. dana devojka je počela da hoda. M. L. je stradala od struje i bila je u vegetativnom stanju. Ona je čekala 120 dana da joj lekari ugrade stimilator, a četiri meseca kasnije povratila je svest.

Doktor Čudi je prošle nedelje imao sličnu intervenciju u Veroni gde je 17-godišnjoj devojci, koja je završila u komi posle saobraćajne nesreće, u mozak ugradio mikročip koji bi trebalo da joj pomogne da dođe svesti.

On nije mogao da govori o detaljima Šumaherovog stanja, ali priznaje da je bilo kontakata i ističe da mu sigurno može pomoći.

Međutim, on dodaje da ne bi trebalo gajiti iluzije da je reč o čudima, jer mnogi pacijenti imaju trajne posledice, ali isto tako nema sumnje da je posle ugradnje stimulatora u mozak došlo do neverovatnog poboljšanja.

Izvor: Kurir

Pogledajte još