Vučić: Srbiju niko ne ucenjuje, radije ću dati ostavku nego da to dozvolim!

Premijer Aleksandar Vučić i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner obeležili su danas 100. godišnjicu predaje austrougarskog ultimatuma Srbiji tako što su posadili drvo mira u dvorištu zdanja Nadbiskupije, nekadašnjeg Poslanstva Austrougarske monarhije, tom prilikom predsednik vlade Srbije rekao je da Srbiji više niko ne postavlja uslove i da sa njim tako ne može da se razgovara!

Premijer Vučić je na pitanje novinara da li Srbija dobija ultimatum od Zapada da uvede sankcije Rusiji rekao:

- Vlada Srbije je dobila poverenje od građana, da vodimo dobru politiku i da imamo odlične odnose sa Ruskom Federacijom i mi to radimo. Što se tiče ultimatuma, naši prijatelji ne razgovaraju sa Srbijom na taj način, niti će, a ni samnom kao predsednikom vlade. Pre neću biti na čelu srpske vlade nego da tako nešto dozvoljavam. U svakom slučaju mi smo na putu ka EU i od toga nećemo odustati, a trudimo se da odgovorimo na sve izazove. Videćete kada dođe prvih 100 dana rada kabineta da je već 95 odsto stvari iz ekspozea ispunjeno.

Podsetimo srpski mediji su danas doneli vest da je pritisak Zapada na zvanični Beograd kulminirao nakon obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine.

Konkretno, evroatlantske sile traže da Srbija javno obeleži vlast u Kremlju kao glavnog krivca za tragediju koja se desila i da uvede sankcije Rusiji kao i ostale zemlje članice EU.

U zgradi Nadbiskupije izložen je original diplomatske note, ultimatuma carske i kraljevske vlade Autrograsrske monarhije, koji je 23. jula 1914. godine u 18 sati uručen kraljevskoj srpskoj vladi, ministru finansija Lazaru Pačuu, koji je u tom momentu bio jedini prisutni član vlade u Beogradu.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još