Vučić: Ljude koji se bune protiv ugovora sa Arapima okuplja tajkun, gospodin Džomba

Reč je o Nikoli Džombi, lokalnom biznismenu i bivšem finansijeru FK Hajduk iz Kule.

- Zašto se bune protiv ugovora sa Arapima i organizuju tribine? Zato što ih je okupio jedan tajkun - gospodin Džomba - naveo je Vučić, koji u Skupštini odgovara na pitanje poslanika.

Najviše novca su nam dali Ujedinjeni Arapski Emirati

Premijer Vučić rekao je da je jedina zemlja koja je Srbiji dala značajniju količinu novca, veću nego Bosni i Hercegovini, jesu Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Hvala im - rekao je Vučić, odgovarajući u Skupštini na poslanička pitanja.

- Pokažite mi zemlju koja nam je dala 15 miliona evra. Pokažite mi! Je l treba da pljujemo na naše prijatelje? - rekao je Vučić u Skupštini.

Nijedan metar kvadratni zemlje nije dat Arapima za 6.000 evra, već za daleko više, dodao je on.

Premijer je objasnio da će Arapi sigurno imati "4,5 do 5 puta veće prinose po hektaru nego mi".

On je dodao da nijedan metar kvadratni zemlje nije dat Arapima za 6.000 evra.

- Davali smo po 10.000 i 7.000 evra, ali mi smo vlasnici 20 odsto, pa je prava cena 12.000 i 8.400 evra. Ali oni (Arapi) ne mogu da prodaju tu zemlju. Ne mogu da stave ni hipoteku. Mi tu imamo zlatni glas. Oni još imaju obavezu da ulože još 4.000 evra po hektaru, pa cena ide na 16.000 evra i 12.400 evra - rekao je premijer Srbije, i dodao da oni neće dobijati subvencije na zemljište.

Ugovor sa Fijatom nećemo objaviti

Vučić je rekao da ugovor sa Fijatom neće biti pokazan javnosti, a da je što se tiče ugovora sa NIS-om primedbe lično izneo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Odgovarajući na pitanje lidera Nove stranke Zorana Živkovića kada će "tajni ugovori" biti predstavljeni javnosti, što je premijer obećao još u kampanji, Vučić je rekao da ni ugovor sa Fijatom, kao ni sa NIS-om nije potpisao on već stranka na čijoj je Živković bio listi.

- Što se tiče Fijata na žalost taj ugovor neće biti pokazan.. To je ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali bili bismo optuženi za najveći kriminal - rekao je Vučić u parlamentu.

Podsetivši i da je ugovor o NIS-u takođe potpisala stranka na čijoj je listi bio Živković i, kako je rekao, još jedna stranka, premijer je rekao:

- Izborili smo se da dobijemo jedan dobar ugovor o Južnom toku iako je početak bio trapav... Dobili smo uslove neuporedivo bolje nego što ih imaju Bugarska i Mađarska - rekao je Vučić.

On je izrazio očekivanje da radna grupa koja je formirana reši sve probleme u vezi sa tim ugovorom kako, kako je rekao, i dolikuje prijateljima - Srbiji i Rusiji.

Vučić je rekao i da je tokom nedavnog boravka u Moskvi na najdirektniji način zastupao interese Srbije i da je premijeru Dmitriju Medvedevu predao dokumentaciju o iscrpljivanju srpskih izvora energije, nafte i gasa, u iznosu koji prelazi preko 400 miliona dolara u prvih pet meseci ove godine.

Na pitanja koja se tiču plaćanja struje, Vučić je rekao da "ne morate da volite, ali morate da poštujete državu Srbiju" i da računi moraju da se plaćaju.


Do 5. avgusta na sajtu vlade spisak donatora

Premijer Vučić je rekao da će do utorka, 5. avgusta, na sajtu vlade biti spisak svih donatora koji su pomogli Srbiji posle majskih poplava.

Vučić je to rekao na posebnoj sednici Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanje predsednika Nove stranke Zorana Živkovića zašto do sad nije objavljen spisak.

Premijer se izvinio građanima, ističući da će se spisak naći na sajtu vlade do 5. avgusta i da će se sve, kao i do sad, raditi transparentno.

Vučić je rekao da će predložiti izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka, kako bi stranke mogle da se bave humanitarnim radom.

Domaći avioprevoznik prvi put u plusu

Premijer kaže da će srpski avioprevoznik ove godine prvi put biti u plusu i da Er Srbija doprinosi budžetu Srbije sa 1,5 odsto BDP.

Vučić je, odgovarajući na pitanje predsednika Nove stranke Zorana Živkovića kad će država objaviti ugovor sa Etihadom, rekao da je JAT imao gubitke godinama, nijedne godine manji od 28 miliona evra, a da će ove godine prvi put biti u plusu i "dati državi novac".

Vučić je rekao i da je broj putnika u 2014. porastao za 70 odsto na 940.000, a ukupni prihodi za 21 odsto.

On je rekao da je uvedeno devet Erbasovih aviona u flotu, kao i da je naručeno još deset Erbasovih aviona koji će biti pušteni u rad 2018. godine.

"To znači da će Er Srbija imati najnapredniju i najefikasniju flotu u regionu", rekao je Vučić.

Premijer je dodao i da je proširena mreža na 38 destinacija u svetu, povećana povezanost sa susednim zemljama tako da je Srbija postala regionalno čvoriste.

"Er Srbija radi sa čistim bilansom stanja", rekao je Vučić i dodao da Er Srbija doprinosti sa 1,5 odsto u BDP.

Izvor: Blic

Pogledajte još