TESLA POSTAJE BOG: Mladi širom sveta mu se klanjaju u verskom zanosu!

Napokon se pojavilo nešto u čemu smo pioniri, prvi u svetu, nešto u čemu najrazvijenije zemlje kaskaju za nama, umesto da bude obrnuto, kao što obično jeste. To nešto je obožavanje Nikole Tesle, jednog od tri naša najveća naučnika (druga dvojica su Milanković i Putin), koji u svetu tek poslednjih nekoliko godina dobija onaj kultni status kakav kod nas uživa od samog početka, a koji je pre nekoliko dana napunio 158. godina.

(old_image)

Foto: nikolateslaisawesome.tumblr.com

Za dugi niza godina i decenija zaboravljen, skrajnut, stavljen u senku Edisona koji mu nije bio ni do kolena, najpoznatiji sin Like i Smiljana nikada nije prestao da gori u našim srcima, i nikada nije prestao da bude inspiracija svom narodu.

(old_image)

Foto: owmylasagna.tumblr.com

Da se nešto menja kod drugih, međutim, postalo je jasno pre dve godine kada je američki sajt “Oakmeal” izbacio infografiku čiji je cilj upravo bilo otvaranje očiju američkoj naciji i upiranje prsta u Teslu kao osobu kojoj treba da zahvali za sve blagodeti savremene tehnologije u kojima tako bespoštedno uživa.

(old_image)

Foto: thecosmicorderofvenus.tumblr.com

Uspeh tog poduhvata verovatno je iznenadio čak i same tvorce. Gotovo odmah nakon što je ovaj infografik obišao svet i zaintrigirao do tog trenutka krajnje neinformisano građanstvo našeg milog globusa, počelo je i “hajpovanje” Nikole Tesle, a tekstovi o njemu su počeli da niču kao pečurke posle kiše.

(old_image)

Foto: zowieee.tumblr.com

Na videlo su stale da isplivavaju i neke američke preteče obnavljanja ovog interesovanja, kao što je na primer jedan od najboljih američkih stripova kasnih ’90-ih godina i ranih 2000-ih, “Transmetropoliten” Vorena Elisa, u kome imamo Zvaničnu srpsku crkvu Tesle čiji sledbenici veruju da postoji “polifazno unutrašnje električno polje” koje bi inače nazivali “dušom”.

(old_image)

Foto: 1or1.tumblr.com

Ne može se reći da ovo nije bilo proročki (slično kao i celo to remek-delo od stripa; ko ga je čitao, zna o čemu govorimo), pošto je današnje obožavanje Nikole Tesle maltene identično religioznom poštovanju, sleđenju, ugledanju; ukratko, ponašanju koje bismo u nekim prošlim vremenima čuvali za svece, a u još davnijim – za bogove.

(old_image)

Foto: champagnemanagement.tumblr.com

I to ne samo sa naše strane; ovde prevashodno govorimo o odnosu koji Tesla ima sa današnjom mladeži ostatka planete, pre svega Amerike u kojoj se ostvario (u kojoj je jedino i mogao da se ostvari; prestanimo da se lažemo, da je ostao ovde mi bismo ga ismejali i proglasili za ludaka i čudaka, i nikada ne bi uspeo da promeni svet na način na koji je to uradio) i na kraju propao zbog svoje vizionarske nesebičnosti i dobrote.

(old_image)

Foto: darkowt.tumblr.com

(Jedna zanimljiva digresija: U Kaliforniji postoji sekta Unarijus koja veruje da je Tesla u stvari arhanđel Mihail koji je, svršivši svoje zemaljsko postojanje, otišao na planetu Parhelion u središtu kosmičke federacije Unarijus u kojoj živi u sedmostepenoj piramidi izgrađenoj od materijala nalik na staklo, osnove 1,5 kilometara. Na njenom vrhu se nalazi projektor sličan teleskopu koji može da odašilje podatke na 33 frekventna područja, to jest, u isto toliko prostorno-vremenskih dimenzija. Ovaj podatak smo preuzeli iz Vremena; čitav tekst možete pročitati ovde.)

(old_image)

Foto: elusivemusings.tumblr.com

Na društvenim mrežama obično se šeruju Tesline mudrolije, ali ne samo one (postoje, primera radi, čak i specijalizovani Tumbler blogovi koji se samo njima bave); internet je krcat ilustracijama na kojima je on glavni lik, fotomontažama koje ga glorifikuju, kolažima koji pokušavaju da zadru u njegovu zaostavštinu, crtežima koji se bave njegovim idejama i zamislima, tekstovima koji pokušavaju da otkriju javnosti čemu nas je on učio, fotografijama koje ukazuju na božanski mir usred oka električnog tornado, poukama, misterioznim rečenicama, slikama tetovaža…

(old_image)

Foto: lorenzlammens.tumblr.com

Prodaju se i majice sa njegovim likom (najprodavanije majice poznatog sajta Cracked.com upravo imaju Teslu na sebi), da ne spominjemo proročanstva koja se tek danas ispunjavaju, poput onoga da će “uskoro biti moguće slati bežične poruke toliko jednostavno da će svako moći da nosi svoj sopstveni aparat za to“, dakako, govoreći o onome što mi danas nazivamo mobilnim telefonom.

(old_image)

Foto: msmarajade.tumblr.com

Tesla služi čak i za kritiku savremenog sveta, u kojoj se sarkastično ukazuje na kapitalizam kao sistem u kome “samo najbolji i najpametniji postaju bogati i uspešni”.

Koliko će svet ova pomama držati, ne znamo i ne možemo da kažemo. Ipak, moramo izraziti nadu da neće nestati, da je tu da ostane i da će iz godine u godinu biti sve veća. Ne zbog nas, jer Tesla pripada celoj ljudskoj vrsti, već upravo zbog ovog sveta, ove planete i ljudske vrste koja jednom već mora da počne da se ponaša odgovorno. I prema sebi, i prema drugim živim bićima, i prema samoj Zemlji. Baš sve onako kako nas je i Tesla učio.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još