Dan kada Dobrica Ćosić nije dobio Nobelovu nagradu

Današnji dan ostaće upamćen, naročito u medijima, kao dan kada Dobrica Ćosić nije dobio Nobelovu nagradu, što je manje čudno, jer nije ni bio kandiodat, a više po tome što su na tu "buvu" naseli ugledni mediji. B92, RTS. Gardian, Vikipedia

Ne treba baš uvek žuriti i baš u svemu biti prvi, staro je novinarsko pravilo. Ima vesti u kojima je bolje da te neko pretekne.

Ovog puta desilo se to da su hakeri napravili sajt skoro identičan zvaničnom sajtu Nobelovog komiteta, a onda se posredstvom Twittera zavrtela cela priča, sa linkom tog sajta i objavom da je baš Dobrica Ćosić dobitnik.

Vest je prvo objavljena na sajtu istog dizajna i sliccnog domena kao zvaniccni sajt Nobelovog komiteta i to sat pre zvaniccnog objavljivanja nagrada. Lazzni sajt nalazi se na adresi nobelprizeliterature.org, dok je adresa zvaniccnog sajta nobelprize.org.

Čak je i agencija Beta dobila elektronskim putem navodnu čestitku Srpske akademije nauka i umetnosti, sa adrese slične pravoj adresi SANU. U tom mejlu navodi se da je tu instituciju o dobitniku nagrade obavestila Švedska kraljevska akademija, a mejl je poslat na adrese brojnih medija u zemlji i regionu.

Beti je u SANU rečeno da su to "gluposti", kao i da u toj instituciji znaju da Ćosić nije dobitnik nagrade i da nisu objavljivali nikakvo saopsstenje.

Hrvatski mediji preneli su da je lažni sajt registrovan na jednog norvešskog državljanina.

Pogledajte još