Stefanović oduzeo besne limuzine načelnicima MUP-a!

Ministar policije Nebojiša Stefanović je naložio hitnu racionalizaciju korišćenja službenih vozila tokom i van radnog vremena, a odlučeno je i da će šefo policije od danas voziti samo vozila srednje klase koja već postoje u voznom parku MUP.

“Golf”, “Škoda Fabio” ili “Punto” koristiće se umesto “Audi” A6 i A8, BMV 5 i džipova “Micubiši pajero” koji će se koristiti samo u izuzetnim prilikama ili kada to stvarne potrebe nalažu.

Stefanović je uputio dopis svom načelnicima policije u kom traži hitnu preraspodelu službenih automobila i racionalizaciju troškova, kažu izvori iz vrha MUP.

- Stefanović je odmah po dolasku u ministarstvo odlučio da štedi. Naložio je mere za smanjenje troškova, ali je analiza sprovedena u maju i junu pokazala da su se pojedine organizacione jedinice policije oglušile o njegovu naredbu. Neki policajci, pogotovo načelnici, bukvalno su se vozikali besnim limuzinama od preko 2.000 kubika, koje troše dvostruko više gorivaod, recimo “Punta” ili “Škode”, koje niko od njih nije hteo da koristi. E od danas toga više nema – prenosi izvor jednog beogradskog lista.

On dodaje da će načelnici od sada koristiti vozila srednje klase, što bi trebalo da doneše uštedu od 30 odsto u odnosu na trenutne troškove.

- Nećete, međutim, verovati koliko se načelnika pobunilo zbog ovakve odluke. Od ranog jutra su počeli da zivkaju i mole da im ostavimo “mašine” jer su se navikli na njih. Kad su videli da nema vajde, počela je jagma za “Golfovima”, kažu da ih je sramota da voze “Škode” ili “puntiće” – kaže ovaj izvor.

Nebojiša Stefanović kaže da su svi šefovi organizacionih jedinica dužni da se odreknu automobila jer je to primereno situaciji.

- Šefovi policije moraju da se prilagode onom što država traži od svih ljudi. Ovo je druga faza štednje jer smo već smanjili broj službenih automobila – ističe Stefanović.

On naglašava da ovom merom pokazuju da se ne šale pričom o reformama.

- Onima kojima to nije jasno ili misle da im “Audi” pripadarođenjem neka se upitaju zašto su došli u policiju, da rade ili zbog automobila? Ako je odgovor ovo drugo, najbolje je da odu – zaključio je Stefanović.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još