SVE SE NEMA, A TROŠE SE MILIJARDE: Srbi potrošili ogromne sume novca na letovanje!

Najtraženija destinacija za letovanje i ovog leta je Grčka, pa u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) očekuju da će do kraja sezone u toj zemlji godišnji odmor provesti pola miliona građana Srbije. Slede Turska i Španija, koja je na turističkom tržištu zamenila Tunis i Egipat, zatim Bugarska i Italija, gde se Sicilija pokazala kao “pun pogodak”.

Direktor te asocijacije Aleksandar Seničić, međutim, kaže da, su se majske poplave odrazile na smanjenu potražnju aranžmana, iako je s početka sezone sve izgledalo drugačije, pa i da će ona biti “jača” od prethodne.

- Očekivali smo da će ova sezona biti bolja nego prethodna, ali sve što se desilo dovelo je do smanjenja tražnje na tržištu - rekao je Seničić. Veliki broj građana kojima su kuće poplavljene ili njihovi rođaci koji su želeli da im pomognu bili su primorani da otkažu ranije zakazana putovanja, dodao je sagovornik.

Posle Grčke, građani Srbije najčešće leto i odmor provode u Turskoj, a potom i u Španiji. Opredeljenje za Španiju došlo je, kaže, kao posledica nestabilnih političke prilika u Egiptu i Tunisu.

“Veći broj putnika ove godine zabeležen je na destinacijama kao što su Bugarska i Italija jer su se ove godine pojavili čarter letovi za Italiju po prvi put u takozvanoj seriji letova, a i Sicilija kao destinacija se pokazala kao pun pogodak”, kazao je Seničić.

Primećuje da je ovogodišnji trend putovanje avionom, ali i da su turisti iz Srbije ove godine u većem broju koristili jeftinije aranžmane u odosu na lane, što će se, kako kaže, odraziti na ukupan prihod. Navodi i da značajan broj turista koji uobičajeno letuje u julu i avgustu sada se pre odlučuje za “last minut” ponude.

- Ova godina će možda biti specifična po tome što se neće završavati sredinom septembra, kako je to bilo ranijih godina, već ćemo sezonu najverovatnije, prema interesovanju putnika produžiti do kraja meseca. Zato ćemo konačnu sliku imati tek početkom oktobra” – rekao je Seničić.

On je dodao da prema će prema trenutnim pokazateljima ova sezona biti na nivou prošlogodišnje septembra, pa ćemo tek početkom oktobra moći da damo konačnu sliku ove sezone, ali prema sadašnjim pokazateljima, ona će biti na nivou prošle godine.

Kada je reč o organizovanom odlasku domaćih gostiju u turističke objekte po Srbiji, Seničić kaže da ta vrsta turizma nije na željenom nivou pre svega zato što se agencije okreću tržištima gde mogu lakše I brže da profitiraju, piše Telegraf.

Veliki broj agencija članica Jute, prema njegovim rečima, raspolaže kapacitetima u zemlji I pokušava da animira domaće goste za ostanak u zemlji, a najposećeniji su centri uz reke, na jezerima i planinama. Seničić kaže da, na primer, planinski turistički centri poput Zlatibora i Kopaonika u letnjoj sezoni, takođe, imaju zanimljive sadržaje.

To je, kaže Seničić, povećalo tražnju posebno vikend aranžmana.

Pogledajte još