Ne živimo loše kao što smo mislili: Seks, droga i BDP!

BDP ne meri moral. To je argument kojim Eurostat, zvanična agencija za statistiku Evropske unije, objašnjava odluku da od 1. septembra sve zemlje EU primene novi metod obračuna nacionalnog BDP-a koji, pored ostalog.

U kalkulaciji obuhvata prostituciju, trgovinu narkoticima i šverc alkohola i duvana. Kritičari su to odmah nazvali "kozmetičkim šminaknjem " evropskog duga, po principu ako ne možemo da ga smanjimo, možemo da smislimo kako da deluje manji nego što jeste.

O novom metodu se u institucijama UN razgovaralo još 2003.godine, već se neko vreme primenjuje u Francuskoj i Holandiji, a od 2013. godine i u SAD.

Britanski Ekonomist piše da najvažnija promena nisu prostitucija, "kriminalni nacionalni dohodak" od droge i druga siva ekonomija, već promena u tretiranju oblasti istraživanja i razvoja. Istraživački projekti će se od sada računati kao investicija, a ne kao potrošnja.

U Finskoj, na primer, gde su razvijeni istraživački projekti, prema novom obračunu za 2010. godinu, iznos BDP-a je 4% veći nego po staroj metodi. U Francuskoj je, prema Ekonomistu, BDP skočio za 2,1 odsto, a u Nemačkoj za 2,3 odsto. Što se tiče nauke, u zemljama Jugoistočne Evrop, to ne utiče u većoj meri na BDP. Računajući prostituciju, trgovinu drogom i šverc, kako bar tvrde zapadni ekonomisti, u zapadnoj Evropi neće biti velikih pomeranja BDP-a. U Nemačkoj će doneti tek 0k,1 odsto rasta BDP-a, u Britaniji i Irskoj po 0,7 osto.

U Francuskoj je "dodatak" na prostituciju od 0,8 odsto, a najveći rast je, očekivano, u Holandiji od (ukupno) 7,6 odsto.

Obračun BDP-a je važan, jer predstavlja glavni reper za upravljanje ekonomskom politikom. Na osnovu BDP-a, procenjuje se doprinos određene države ekonomiji EU, a najvažnije je što se koristi kao mera za procenu javnog duga i deficita. Nemačka će tako sa sadašnjim obimom prostitucije i sive ekonomije smanjiti javni dug za 2,3 odsto.

U Srbiji bi efekat prodavačica ljubavi i nezvaničnih distributera cigareta i narkotika u mnogo većoj meri uticao na ekonomske pokazatelje.

Prema podacima iz nedavnog istraživanja Fonda za razvoj ekonomske nauke "Siva ekonomija u Srbiji: Novi nalazi i preporuke za reforme", siva ekonomija u Srbiji proizvede čak 30,1 odsto nacionalnog BDP-a.

Prema nezvaničnim proračunima u trgovini drogom i prostitucijiu Srbiji se okrene oko milijarda evra, što u ukupnom BDP-u koji iznosi oko 30 milijardi iznosi 3,3 odsto. Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da se iz kriminalnih aktivnosti u Srbiji ostvari između 3 i 3,5 odato, maksimum do pet, uz opasku da je teško izračunati i zvanične podatke. Kada se sve to izračuna, dolazimo do maksimalnog BDP-a Srbije od 45 milijardi. Objektivan iznos "novog" BDP-a za Srbiju je između 40 i 45 milijardi. A sa tim proračunom, javni dug Srbije koji je trenutno na 64,3 odsto BDP-a, pada na ispod 50 odsto BDP-a.
Možda i ne živimo tako loše kao što smo mislili?

izvor:b92

Pogledajte još